– Krever kontroll av utenlandske vogntog døgnet rundt

STERKE KREFTER: I januar gjennomførte NAF en demonstrasjon av hva som skjer når et vogntog mister kontroll på hengeren og treffer en personbil i 60 kilometer i timen.

STERKE KREFTER: I januar gjennomførte NAF en demonstrasjon av hva som skjer når et vogntog mister kontroll på hengeren og treffer en personbil i 60 kilometer i timen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Rødt Nordland krever kontroll på grensen av alle utenlandske vogntog.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kombinasjonen av vogntog uten kjettinger og med såpeglatte dekk, kjørt av sjåfører på luselønn og uten erfaring med norske vinterforhold, er livsfarlig.

På toppen sitter transportkjøpere og lukker øynene - for her er det store penger å spare. Disse transportkjøperne må ilegges bøter som virkelig svir.

I Nordland opplever vi hver eneste vinter utforkjøringer, kollisjoner og farlige situasjoner på grunn av dette.

Hovedproblemet er ikke utenlandske sjåfører, men at EU har sluppet løs lavtlønnskonkurransen over hele Europa - og at vi er del av dette gjennom EØS-avtalen.

Et stort og økende problem er kabotasjekjøring. Det betyr at utenlandske vogntog kjører innenlands i Norge, og på den måten presser ned prisen på veitransport.

Både Norsk Transportarbeiderforbund og Norges Lastebileierforbund har gjentatte ganger påvist hvordan dette fører til sosial dumping, utbredt kriminalitet og en alvorlig senkning av veisikkerheten.

Billigst mulig transport er forretningsmodellen i EUs indre marked.

Kontrollører i Statens vegvesen sier at nesten alt sjåførene må bruke penger på, slik som kjettinger, smøring og veihjelp, må de ta fra egen lønn.

I tillegg til at de kjører på luselønn, gjør kabotasjekjøringen at de overnatter i dagevis på rasteplasser mens de venter på nye oppdrag før de kjører tilbake til hjemlandet.

Konsekvensen av samferdselsministerens og andres blinde tiltro til EUs markedskonkurranse er livsfarlige tilstander på veiene.

I dag blir bare 1 prosent av vogntogene kontrollert på Svinesund. Det betyr at mange dødsfeller har fri adgang over grensen.

For et par uker siden fikk 15 av 15 kjøretøy kjøreforbud da de ble stoppet for kontroll på Svinesund.

Nærmere 1000 utenlandske vogntog kolliderte med bilister på norske veier i fjor, viser tall fra forsikringsbransjen. I 80 prosent av tilfellene skyldtes det vogntogene.

Det er mer enn nok dokumentasjon på at kabotasjekjøring må forbys, og at kravet fra Rødt på Stortinget om kontroll av alle utenlandske vogntog på grensen er nødvendig og livsviktig.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken