- Vi må kaste mindre mat

Lai Jakobine Bøe

Lai Jakobine Bøe Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Se for deg en pakke kjøttdeig av storfe som du finner i fryseren som har gått ut på dato. Du bestemmer deg derfor for å kaste den, men innser ikke hva den har gått gjennom før den havnet der. Først ble kua eller oksen kjørt på slakteriet for å bli slaktet, noe som kostet den livet samtidig som det forårsaket en god del forurensning. Deretter ble den omgjort til kjøttdeig for så å bli fraktet til butikken hvor du la den i handlekurven, enda mer forurensning. Da du kom hjem, la du den i fryseren og det gikk mange dager uten at du savnet den. Så kommer den dagen du finner ut at du skal rydde i fryseren. Da finner du kjøttdeigen som du kjøpte for en god stund siden og så kaster du den fordi den har gått ut på dato.


Som du sikkert skjønner, så er jeg imot å kaste mat. Jeg valgte å dele meningen min fordi jeg har et ønske om å redusere mat-svinnet her i landet, og i den forbindelse har vi i disse korona-tider en utmerket god grunn til å spise oss nedover i fryseren. Visste du at i Norge kastes det over 36 kg matavfall per innbygger hvert år? (Sæther 2019) Det er ingen tvil om at vi nordmenn er blant de verste i verden, og er det virkelig slik vi ønsker at det skal være?


Vi i Norge kaster enorme mengder mat som bønder jobber livet av seg for å produsere. Å drive jordbruk er et svært fysisk krevende arbeid, og dette vet jeg fordi onkelen min er bonde og jeg har selv sett hvor mye han må arbeide for å produsere kjøttet og melken som vi kjøper.

Mens vi i Norge lever i en overflod av mat, er det mange mennesker i verden som ikke har den samme tilgangen på mat som det vi har. Ifølge Flåm og Andersen (2019) kunne det hver enkelt av oss kaster i løpet av året være nok til å brødfø et menneske i et fattig land i et helt år. Altså kunne vi levd på kun den maten vi kaster. Det at vi lever i et land hvor vi kan kjøpe den maten vi har lyst på, spise til vi er mette og kaste det vi ikke orker å spise mens andre derimot må gå sultne i flere dager, virker ikke helt rettferdig. Nå tenker du kanskje: Men at jeg ikke spiser opp middagen min har ikke noe å si for de stakkars menneskene i verden som ikke har mat. Kanskje ikke det hjelper, men det handler om holdningene våre. Ikke bare viser det utakknemlighet, men også hån mot de som ikke har mat.
Mat-svinn forårsaker mye av forurensningen på jorda. Selv om matavfall i seg selv ikke forurenser noe særlig i og med at det råtner bort og blir til jord, forurenser derimot matproduksjonen og transporteringen av varene enormt mye i tillegg til at matvarene blir pakket inn i masse emballasje som heller ikke er veldig heldig for miljøet.

Så hva er det vi har lært av dette egentlig? Jo, det er tap hele veien. Tap, tap, tap.
Å kaste mat er som å kaste pengene sine ut gjennom vinduet. I gjennomsnitt bruker vi nordmenn nærmere 30 000 kroner på mat i året, og hvis vi da kaster en tredel av det vi handler betyr det at vi kaster bort ca. 10 000 kr, noe du kunne kjøpt deg en PC for, tjue bukser eller spart til noe annet du har lyst på. (Lindvoll, 2018; Larssen, 2019). Når korona-krisen er over, vil for eksempel du og familien din kunne få råd til en sydentur i løpet av få år dersom dere minsker matinnkjøpene deres. Det er ingen tvil om hva som er det best for både deg og miljøet!


Kilder:
Sæther, M. S. (2019, 4. juli) Noko mindre avfall frå hushalda. Hentet fra https://www.ssb.no/natur-og-miljo/artikler-og-publikasjoner/411-kilo-avfall-per-innbyggjar

Flåm, K. og Andersen, N. (2014, 26. juni) Over 46 kilo mat går rett i søppelet: Se, så mye mat du kaster! Hentet fra https://www.vg.no/forbruker/mat-og-drikke/i/32GOL/over-46-kilo-mat-gaar-rett-i-soeppelet-se-saa-mye-mat-du-kaster
Lindvoll, E. (2018, 17. oktober) Dette bruker vi mest penger på akkurat nå. Hentet fra https://www.dinside.no/okonomi/dette-bruker-vi-mest-penger-pa-akkurat-na/70327922

Larssen, K. (2019, 31. januar) Vi lar maten blir til søppel før vi kaster den. Hentet fra https://forskning.no/forbruk-mat-og-helse-oslomet/vi-lar-maten-bli-til-soppel-for-vi-kaster-den/1287598

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken