Gå til sidens hovedinnhold

Historiske aktiviteter

Skaftnesdagen

Artikkelen er over 3 år gammel

De gamle husene på Skaftnes syder av liv. Det er Skaftnesdagene og gården er åpen for både mimring og ny innsikt.

Ute på tunet gir Rolf Jentoft folk ei innføring i vraking av tørrfisk. Børge Iversen slår koper og stikk og forklarer for interesserte. Prostiprest Harold Holtermann holdt ord for dagen, mens Robert Solberg trakterte trekkspillet og Turid Pedersen leste dikt. Det var Dikt til hjembygda mi, av Tormod Fjellvoll fra Slydalen.

Bak huset har Margareth Ellingsen, Othelie Rynde Klingan og Marthe Ellingsen rigget seg til med bord, kjevler og steketakke. De viser hvordan man baker flatbrød.

– De må være tynne. Hvis ikke blir de ikke gjennomstekt og da blir de myke, forklarer Marthe Ellingsen. Det er tredje året hun er med på flatbrødbaking under Skaftnesdagen.

– Det er ikke vanskelig å få dem tynne, men du kan ikke bare kjevle på et sted, og så må du passe på at de ikke setter seg fast, forklarer hun.

Spiser du flatbrød selv?

– Ja, det er kjempegodt med smør på, svarer hun.

Harriet Restads bestefar vokste opp på Skaftnes. Hun tilbrakte derfor en del tid på gården da hun var barn. Hun synes det er fint med folk i husene.

– Det er flott at gården blir tatt vare på og at det ble et museum i forhold til kystkultur, fiskerbonden og det som hører den tida til, forteller hun.

– Det må mye armod til før den kulturen kommer tilbake, men det kan også være greit å ha den kunnskapen, slår hun fast.

Skaftnesdagen har vært markert siden 1992, men da var det flere lag og foreninger med på arrangementet. Nå er det Vestvågøy historielag og Vestvågøy husflidslag som holder på.

– Det er ho Gunnlaug som drar i gang og tar initiativet hvert år til at vi skal gjøre det, forteller leder for historielaget, Kolbjørn Bugge, og nikker til Gunnlaug Bjørgo Larsen.

– Vi er altfor mange eldre som holder på, legger han til og forklarer at rekrutteringa ikke er så enkel lenger.

– Men når vi først er her, så er det så artig å holde på, synes Larsen.

– Det er artig å se at folk drikker kaffe og koser seg i lag. Da blir vi oppglødd, forteller hun.

Hva får dere best respons på?

– Rømmegrøt og vafler og prat rundt bordet. Det liker folk. Og så liker de å gå rundt i husene og se på gamle ting og prate om det de ser, svarer Larsen.

– Ja, det er tilbakemeldingene som gjør at folk stiller opp og føler at de får noe igjen for det de gjør er. De eldre mimrer og de unge får innblikk i det som har vært, forklarer Bugge.

Begge savner mer aktivitet på gården resten av året.

– Vi hadde gjerne sett at eierne hadde litt mer aktivitet her, utenom å kun ha åpent i sommertida, sier Larsen.

– Med brygga og andre bygg i behold, er det mye håndverksaktivitet som kunne vært vist fram, mener hun.

Kommentarer til denne saken