Noe er gratis, - i alle fall nesten

smacap_Bright

smacap_Bright

Av

Svar til Arne Arctanders leserinnlegg om muligheter i Leknes.

DEL

MeningerDet er vanskelig å være uenig med A.J. Arctander i at det fremdeles finnes store muligheter i Vestvågøy.  Aksen Leknes Gravdal har mange naturgitte forutsetninger for å kunne bli et område for trivsel og rekreasjon.  For å få dette til må man lytte til og støtte de initiativ som ønsker en slik utvikling, tør å lytt til de som har vyer og som tør å sette seg hårete mål. 

Ikke bare med turisme for øyet, men like mye for å skape nye arenaer og nye og trivelige bomiljø for egen lokalbefolkning. 

Hva hadde Storeidøya vært uten at noen torde se langt inn i fremtiden og satte noen hårete mål.

Når jeg i overskriften nevner at noe er "nesten gratis" så er det med bakgrunn i egne opplevelser av det jeg ser og opplever i sentrum av Leknes, - byen midt i Lofoten. 

Jeg er noen ganger i året på Leknes og betrakter Leknes delvis som min hjemby.  Når det er sagt så har jeg mange ganger blitt forundret over det inntrykk jeg som besøkende får når jeg går en runde i sentrum.  Jeg har mange ganger lurt på om de er utsolgt for «kundebriller» hos stedets optiker. 

Skulle ønske gårdeiere og noen fra kommunen tok seg en runde med kundebriller - litt oftere-, da for å danne seg et inntrykk av hva som møter gjestene som besøker Vestvågøy og byen Leknes. 

Om det finnes et system for renhold i sentrum vet jeg ikke, men altfor ofte finner jeg knuste flasker, søppel, emballasje spredt utover og rundt vegger på ulike bygninger.  Utenfor enkelte uteplasser og innganger hvor man enten står og røyker eller stumper røyken når man går inn flyter det ofte av sneiper og stumpede sigaretter. Dette er ikke bra og skaper et dårlig inntrykk.

Vel nok er det greit å skylde på at folk ikke er seg sitt ansvar bevisst og bidrar til ulike former for forsøpling.  Det er imidlertid en dårlig unnskyldning for å ikke gjøre noe med dette.

Unntak

Nå er det sikkert noen som kan si at dette gjelder ikke oss, - vi har det ryddig og rent omkring oss og rundt vårt forretningsbygg. Det er sikkert riktig, men det er en dårlig trøst om naboene ikke følger opp.  Her må et felles løft, en felles holdning bidra til å" løfte nivået".  Legg merke til at jeg mener å løfte nivået til at det blir lagt merke til.  Å være på gjennomsnittet holder ikke i dagens konkurranse-bilde.

Merkevare

Når man bygger en "merkevare" så er man ikke bedre enn at alle rammes om noen halvhjertet bidrar til å nå målet. 

  • Hva skal til for å merke seg ut som den reneste og ryddigste plassen i Lofoten? 
  • Hvordan skal merkevaren -Leknes midt i Lofoten- bygges og posisjoneres i fremtiden?
  • Hvordan la folk, - turister og lokalbefolkning få en opplevelse som bidrar til framsnakking av Leknes som en utrolig trivelig plass å møtes, og ikke minst "det var så rent og trivelig der"? 
  • Hvordan skape en "wow" opplevelse av noe positivt som sitter igjen etter besøket? 
  • Hva skal etterlatt inntrykk være hos de som har vært gjester på Leknes, enten bare på gjennomfart,  eller som besøkende over flere dager?

Tør man tenke slike tanker eller blir det for strevsomt å gjøre noe med det eller er det liten enighet omkring dette temaet og virkemidler?  Noen må gå foran (Jfr. Storeidøya).

Fasitsvarene på dette har jeg ikke, - og jeg tror ikke svarene på dette finnes noen andre plasser enn hos de som vil ha størst nytte av å ta grep.  Dette er først og fremt de næringsdrivende i Leknes sentrum. 

Det er et faktum at der folk trives, det bruker de lenger tid og kanskje legges det igjen mer penger også.  Husk små tiltak koster lite, men kan bidra mye.  Noen tiltak er nesten gratis, faktisk …  En daglig runde rundt sin egen dør og nærområde koster ingen ting. 

Nå har jeg delvis fått med meg at opprusting av Storgata har vært en føljetong over mange år ,- hvor saken står nå vet jeg ikke helt, men  det skal ikke så mye til for å høyne trivselsfaktoren, - mens man venter.  Nå står den nye videregående skolen ferdig snart, - et fantastisk løft for Leknes som studiested og dette betyr sannsynligvis mange nye studenter til Leknes og Lofoten. 

Alle disse er også noen som skal framsnakke Leknes som studiested.  Tenk hvilken mulighet;  masse nye ambassadører for Leknes og Lofoten.

Nå hjelper det godt på med masse trivelige og servicevillige folk i de ulike butikkene på Leknes, mye godt humør og hjelpsomhet møter gjestene som kommer innom, det er i alle fall min opplevelse.  Vareutvalg og mangfold av bransjer og butikker er det heller ikke noe å si på, sikker noe som mangler i forhold til større byer, men det er bare en parentes.  Man må jo, av og til,  ha en grunn til å lufte vingene og dra på shopping til andre plasser innimellom.  Jeg handler imidlertid gjerne på Leknes neste gang jeg kommer.

Ha en flott ettersommer og høst!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags