Vestvågøy: Økt bruk av våtservietter gir stans i avløp og høyere forbruk av smittevernutstyr

"Slik ser det ut når mopper og vasketuer har satt seg fast i ei pumpe", skriver Vestvågøy kommune i en pressemelding tirsdag. Nå ber de publikum om å tenke over hva de kaster i toalettet.

"Slik ser det ut når mopper og vasketuer har satt seg fast i ei pumpe", skriver Vestvågøy kommune i en pressemelding tirsdag. Nå ber de publikum om å tenke over hva de kaster i toalettet. Foto:

Vestvågøy kommune ber innbyggerne om hjelp for å få bukt med økte problemer med tette avløpspumper.

DEL

Det kan se ut til at et økt forbruk av våtservietter på grunn av coronasituasjonen forsterker en velkjent problematikk for dem som sørger for at kommunens innbyggere har stabil vannforsyning og et velfungerende avløp.

Dette skriver Vestvågøy kommune i en pressemelding tirsdag.

Klær, kluter og våtservietter i avløpet

– Vi får dessverre altfor ofte stans i avløpspumpene fordi det havner klær, vasketuer og mopper i avløpet. Dette skjer trolig fordi noen tømmer vaskebøtta i toalettet, og glemmer at tua, eller det de har brukt som tue, er oppe i bøtta, forteller Karl-Petter Johansen, som er fagansvarlig for vann og avløp drift i Vestvågøy kommune.

Fører til driftsstans Når mengden av fremmedlegemer i avløpsvannet øker, slik det gjør nå på grunn av flere våtservietter, blir det oftere driftsstans. Da må pumpene heises opp av kummer fulle av avløp, demonteres og renses.

Dette får en rekke konsekvenser, både når det gjelder slitasje på pumper og kostbare utrykninger.

Tærer på lagrene av smittevernutstyr

Ikke minst går det ut over lageret vann og avløp har av smittevernutstyr. Viruset Covid-19 lever nemlig en god stund i avløpet, og de som skal demontere avløpspumper må bruke smittevernutstyr, skriver Vestvågøy kommune.

Kommunen har derfor følgende oppfordring til innbyggerne:

Ikke tøm vaskebøtta i toalettet. Bruk en utslagsvask, eller finn et alternativ hvis du ikke har utslagsvask.

Ikke kast våtservietter i toalettet. De skal i restavfallet.

Det er viktig at disse henstillingene tas til følge i befolkningen, da det vil bli en svært utfordrende situasjon hvis flere som jobber innenfor dette fagområdet blir syke eller må være i karantene. Å få bukt med en unødvendig feilkilde, slik som dette, er derfor svært viktig.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken