16. juni var det 13 særdeles spente damer som satte seg på flyet til Gardermoen 16 juni. Ved ankomst Gardermoen ble vi møtt av Oversersjant Fairchild og transportert med HM Kongens Gardes buss til Heimevernets Hus på Montebello der vi skulle bo. Etter vi kom til HV huset gikk resten av dagen til å installere seg og gjøre seg kjent i området. Neste dag, 17 juni, var vi på guidet omvisning på Akershus slott. Dette var en flott opplevelse og anbefales på det varmeste for de som har muligheten til å oppleve dette. Været var upåklagelig og det var godt for kalde nordnorske kropper å få tine opp under solen til deilig utendørs lunsj.

18. juni hadde vi fotografering av Paradetroppen ved slottet. Bildene ble superfine, og skal brukes til å promotere troppen i offentlig sammenheng. Da vi holdt på med dette, ble vi en aldri så liten attraksjon for turister og andre som befant seg i nærheten, vi var godt fotografert før vi forlot slottsplassen.

Etter en aldri så liten lunsjpause var det tid for omvisning i Huseby leir og øving sammen med HMK Gardes trommespillere. Øvingen foregikk i deres øvingshall inne leiren. Der spilte vi litt til hverandre og noe sammen. Vi fikk også prøve deres bandolærer og spille på deres trommer. Etter øvelsen var vi full av inspirasjon og nye inntrykk, samt noen hakk mindre nervøse for å prestere dagen etter.

19. juni var dagen med stor D for oss. Kl 08.30 var det oppmøte i Huseby leir der vi skulle få informasjon for dagen samt ha generalprøve. Det var sol og gode temperaturer, så det var forventet godt oppmøte av publikum. På generalprøven bar vi preg av å være nervøse, men en humpete generalprøve skjerpet sansene til å prestere godt når det braket løs på første forestilling kl. 13.00. Det var som sagt en særdeles skjerpet gjeng som marsjerte inn på oppvisningsplassen etter en rørende introduksjon av oss fra konferansieren da første forestilling startet. Vi spilte først vår egen mars 68 mens vi marsjerte inn, så HMK Garde sin Gardemarsj og etter denne vår egen Freyuljod mens vi sto oppstilt på plassen, så marsjerte vi ut igjen til samme marsj som vi kom inn til. Stolte av at det hadde gått så bra og full av adrenalin!

Etter egen opptreden var det Veterandrill sin tur. Dette er tidligere gardister som har tjenestegjort i drilletroppen da de var inne i leiren. De imponerte virkelig med sine gamle kunster. Etter dem var det Huseby Skolekorps sin tur. Dette var et stort skolekorps som briljerte med formasjonsdrill mens de spilte flere flotte musikkstykker. Siste ut før HMK Garde selv viste sin Ola Drill, var Smågardistene. Dette er et skolekorps som har samme uniform som HMK Garde, bare i fargene vinrød og gul. De framførte flere flotte musikkstykker, formasjonsdrill og ikke minst et imponerende trommestunt.

Etter dagens høydepunkt HMK Gardes Ola Drill, som var et imponerende skue fra start til slutt, så samlet alle deltakerne seg til felles innmarsj og framføring av vår nasjonalsang, Ja vi elsker. Da første forestilling var over, gjorde det godt med en liten pause før neste forestilling kl. 16.00. Det var ca. 3000 publikummere på den første forestillingen og ca. 500 på den siste.

Mellom forestillingen utvekslet vi også takk og gaver mellom oss og HMK Garde, samt det ble tatt fellesbilder. Vi mottok et trommeskinn som var signert av trommespillerne deres, samt påført en tegning av en gardist og hyggelig hilsning. Vi fikk også trommestikker. Vi overrakte dem kongeskarven, laget av smeden på Sund, samt overrakte Vestvågøy kommune sitt våpenskjold.

Som avslutning på en fantastisk reise på alle måter, så gikk vi ut og spiste en god middag på Aker Brygge i våre fine, like kjoler. Der feiret vi at vi hadde satset, turt og gjennomført! Det angrer vi ikke på.

20. juni ble vi hentet standsmessig av HMK Gardes buss og transportert til flyplassen der vi akkurat gikk klar av streikende teknikere, og dermed etter hvert kunne lande trygt på Leknes med kofferten full av inspirasjon og gode minner. Kanskje gjør vi dette igjen ...?

Med hilsen

Vest-Lofoten Paradetropp