Gå til sidens hovedinnhold

Vebjørgs siste helg med Gerhard Munthe og kona Sigrun: – Jeg trodde det var mannen sin hun speidet etter, men det var den berømte elskeren

Selv om Nasjonalmuseet i hovedstaden har stengt for tida, kan lofotingene glede seg over en av museets utstillinger hos Scott og Vebjørg Thoe i Stamsund.

For abonnenter

– Bildet er fra 1917, og heter «Kommer han ikke snart», sier kunstner og gallerieier Vebjørg Hagene Thoe ved Galleri2 i Stamsund.

Gift som 17-åring

Vi står foran et stort oljemaleri med motiv fra en lun, blå stue med hvite gardiner, levende lys i kandelaber på et bord, og to damer i flotte kjoler.

Damen i blått er Sigrun Munthe, som var bare 17 år da hun giftet seg med den tjue år eldre kunstneren.

Sigrun står med hendene mot vindusruta og speider ut.

– Jeg trodde det var mannen sin hun speidet etter – men det var den berømte elskeren, sier Hagene Thoe hemmelighetsfullt, før hun avslører sannheten bak det tilforlatelige bildet.

– Det var Fridtjof Nansen, som hun hadde et forhold til i femten år. Seinere giftet hun seg med ham, sier Hagene Thoe.

Les også

Vebjørg og Scott måtte slå hull i taket da Gude, dronningen og Quisling skulle komme til Stamsund

Fra smått til storslagent

Den trist-romantiske historien er bare en av mange som skjuler seg bak de vakre og eventyrlige kunstverkene til den norske kunstneren Gerhard Munthe (1849-1929), som først og fremst var kunstmaler – men også designer av tepper, møbler og utsmykninger.

– Det er alt fra malerier med bitte små detaljer til storslagne prosjekter, som for eksempel Håkonshallen i Bergen, Eventyrværelset på Holmenkollen turisthotell og Kunstindustrimuseet i Oslo, sier Hagene Thoe, og forteller at her laget ikke Munthe bare bilder – han tegnet også møbler, dører og annet inventar.

De siste to månedene har galleriet vist en samling av Munthes verker, som er på rundtur med Nasjonalmuseets utstilling «Eventyrlige interiører».

Siste sjanse

Førstkommende helg er siste sjanse til å bivåne verkene, som har vært tilgjengelige for publikum gjennom gratis omvisninger, verksted for barn og familier, og egne undervisningsopplegg for barnehager og skolene i området.

– Munthe var jo så opptatt av eventyr. Sammen med barna har vi latt oss inspirere av eventyrbildene hans, og spunnet videre på dem med våre egne, lokale eventyr og historier, sier Hagene Thoe.

– Har dere hatt mange besøkende?

– Det har vært bra, sier gallerieieren, og forsikrer at galleriet har både armslag for avstand, og andre påkrevde smitteverntiltak, i tillegg til den eventyrlige kunsten.

– Vi serverer sprit hver dag, selv om vi ikke har skjenkebevilling, hehe.

Kommentarer til denne saken