- Menn lever farligere på fjelltur 

Nils Øveraas med kompass. Fjellvettdagen 2017.

Nils Øveraas med kompass. Fjellvettdagen 2017. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Men de fleste av oss kjenner godt til fjellvettreglene, opplyser Den Norske Turistforening.

DEL

MeningerNi av ti norske menn har god tro på egen kunnskap om ferdsel i fjellet. Til tross for dette har 20 prosent av dem opplevd farlige situasjoner på fjelltur.  

Halvparten av norske menn mener de har nok kunnskap til å ferdes trygt i fjellet, mens 40 prosent mener de til en viss grad har det. Under ti prosent av mennene svarer blankt nei på spørsmålet. Det viser ferske tall fra Opinion.  

Samtidig viser undersøkelsen at det er flere menn enn kvinner som har opplevd farlige situasjoner i fjellet: To av ti menn - mot drøye én av ti kvinner.  

God planlegging er halve turen 

- Det er i større grad enn før snakk om fjellvettreglene og de er en viktig del av turplanleggingen. Vi har sett en gledelig nedgang i alvorlige hendelser i vinterfjellet de siste årene, men derimot har vi fått flere hendelser knyttet til dagsturer. Menn tar kanskje litt lettere på dagsturer i fjellet enn kvinner, sier Røde Kors’ president Robert Mood, som er til stede på Fjellvettdagen mandag.  

Helt siden Fjellvettreglene ble relansert i 2016, har mandag i påskeuken vært fast Fjellvettdag. 26. mars står Røde Kors og Den Norske Turistforening (DNT) klar fra tidlig morgen i avgangshallen på Oslo S for å dele ut og minne folk på å pakke Fjellvettreglene i sekken på påsketuren. Det vil også bli demonstrasjon av sikkerhetsutstyr som man må ha med på vintertur.   

Vær forberedt, selv på solskinnsdager 

Heldigvis viser den samme undersøkelsen at 85 prosent av Norges befolkning har kunnskap om fjellvettreglene.  

Men til tross for at de fleste, både kvinner og menn, mener kunnskap om fjellvettreglene er viktig når man er i fjellet om vinteren, mener under halvparten av oss at det er viktig før man legger ut på korte dagsturer på ski i fjellet – og kun 37 prosent mener de er viktige når det er fint vær.  

- Selv om været er godt når man legger i vei, er det ingen garanti for at resten av turen blir slik. Forholdene endrer det seg fort i fjellet. Vi oppfordrer alle som planlegger turer i påsken til å ta turplanlegging og risikovurdering sammen slik at hele turgruppa er involvert, for eksempel som et fast innslag ved frokostbordet, sier generalsekretær i DNT Nils Øveraas. 

Fakta fra undersøkelsen 

· Folk er mer trygge på å vurdere egne ferdigheter, bruk av kart og kompass og hva de skal pakke i sekken, og mer usikre på å vurdere skredfare og hvordan de skal bruke sikkerhetsutstyr som vindsekk og skredsøker. 

· Menn er gjennomgående mer trygge enn kvinner når det gjelder vurdering av egne ferdigheter til fjell, som navigering, skredfarlig terreng og kunnskap om ekstrautstyr. 

Om undersøkelsen:  

Undersøkelsen er utført av Opinion på oppdrag fra DNT og Røde Kors.  

Artikkeltags