Unge må ta avgjørende valg, sjekket ut unikt skoletilbud

På sjekketur: Martine Johansen fra Stokmarknes og Marius Elvenes fra Ballangen er blant mange 10.-klassinger som har sjekket ut tilbudet i friluftslivsfag på Knut Hamsun vgs.. Begge sier det er aktuelt å søke seg til Hamarøy.

På sjekketur: Martine Johansen fra Stokmarknes og Marius Elvenes fra Ballangen er blant mange 10.-klassinger som har sjekket ut tilbudet i friluftslivsfag på Knut Hamsun vgs.. Begge sier det er aktuelt å søke seg til Hamarøy. Foto:

Innen 1. mars må 10.-klassingene i Nordland ha bestemt seg for hvilket videregående skoletilbud de skal satse på til høsten.

DEL

(Avisa Nordland) Torsdag hadde Knut Hamsun videregående skole i Hamarøy besøk av 23 10.-klassinger, 18 jenter og fem gutter, som sjekket ut landets eneste tilbud i friluftslivsfag. I løpet av torsdagen fikk elevene prøve seg både på isfiske og klatreveggen i Hamarøyhallen.

– Vi har aldri tidligere hatt så mange elever på et slikt besøk samtidig. Elevene kom blant annet fra Lofoten, Ofoten, Vesterålen og Helgeland, forteller Thomas Hutchinson, lærer i friluftslivsfag.

10.-klassingene Martine Johansen fra Stokmarknes og Marius Elvenes fra Ballangen var blant de 23 som hadde tatt turen til Hamarøy.

– Jeg er veldig glad i å gå på tur og å være aktiv. Jeg vet ikke om jeg har lyst til å sitte på skolebenken i tre år til, så dette kan være et godt alternativ for meg, sier Martine.

Veldig bra inntrykk

Hun benyttet dagen til å snakke med flere elever som nå går friluftslivsfag i Hamarøy.

På fisketur: 10.-klassingen Charlene Ødegaard Bakke fra Ballangen var med både på isfiske og klatring. -Jeg vurderer å søke tilbudet i friluftslivsfag i Hamarøy. Det gir muligheter for å være mye ute i naturen, noe jeg liker veldig godt, sier hun.

På fisketur: 10.-klassingen Charlene Ødegaard Bakke fra Ballangen var med både på isfiske og klatring. -Jeg vurderer å søke tilbudet i friluftslivsfag i Hamarøy. Det gir muligheter for å være mye ute i naturen, noe jeg liker veldig godt, sier hun. Foto:

– De trives veldig bra og synes tilbudet er topp. Jeg har fått et veldig bra inntrykk både av tilbudet og skolen. Vi er blitt tatt imot på en veldig bra måte. Lærerne er veldig imøtekommende og tar vare på alle sammen, synes hun.

Marius Elvenes sitter igjen med samme inntrykk.

– Jeg er veldig interessert i å gå på turer og å drive med fiske, rett og slett gjøre noe annerledes enn bare å sitte på skolebenken. Det er to fra Ballangen som går friluftslivsfag i Hamarøy nå. De er veldig fornøyd med tilbudet, sier han.

Promoteringsturné

Lærere fra Knut Hamsun videregående skole har også foran årets opptak besøkt videregående skoler i deler av Nordland for å promotere tilbudet i friluftslivsfag. Det er fortsatt et forsøk, som skal evalueres før det avgjøres om det skal satses videre på det.

Thomas Hutchinson er ikke i tvil om at hva utfallet av vurderingen bør bli.

I klatreveggen: Friluftslivslærerne Knut Petter Høgvoll (t.h.), Thomas Hutchinson og Connie Myking hadde ansvaret for aktivitetene de besøkende 10.-klassingene fikk være med på i klatreveggen i Hamarøyhallen.

I klatreveggen: Friluftslivslærerne Knut Petter Høgvoll (t.h.), Thomas Hutchinson og Connie Myking hadde ansvaret for aktivitetene de besøkende 10.-klassingene fikk være med på i klatreveggen i Hamarøyhallen. Foto:

– Når det kommer hele 23 elever hit til skolen for å bli bedre kjent med et tilbud som er så lite etablert, er det egentlig utrolig. Elevene har reist både med ferge, buss og båt, noen helt fra Lurøy, for å bli kjent med tilbudet, skolen, stedet, lærere og elever, og ikke minst vår unike elevtjeneste. Vi har to ansatte som følger opp elevene ikke bare i skoletiden, men også på ettermiddagene og i helgene, opplyser Hutchinson.

Livsmestring

Han synes friluftslivsfag er et fantastisk tilbud.

– Elevene blir svært godt sammensveiset når de er ute på en rekke turer og andre aktiviteter i løpet av skoleåret. De lærer også mange praktiske ferdigheter som de får nytte av senere i livet. For mange elever passer det veldig godt å få et avbrekk fra den teoretiske undervisningen og gjøre praktiske ting sammen med resten av klassen, samtidig som de får generell studiekompetanse, forklarer han. Thomas Hutchinson viser også til at kunnskaps- og integreringsminister Trine Skei Grande har reist rundt og argumentert for å få mer livsmestring inn i videregående skole.

Begeistret: Lærer Thomas Hutchinson er full av lovord  om hvilke verdier tilbudet i friluftslivsfag gir elevene, i tillegg til å få generell studiekompetanse.

Begeistret: Lærer Thomas Hutchinson er full av lovord om hvilke verdier tilbudet i friluftslivsfag gir elevene, i tillegg til å få generell studiekompetanse. Foto:

– Det er akkurat det elevene i friluftslivsfag får. De lærer ikke bare praktiske ferdigheter, men også å fungere i en gruppe og å ta tak i de utfordringene som måtte oppstå når de gjør ting i fellesskap utenfor klasserommet. De skal fungere sammen enten de er på langtur i vinterfjellet eller padler kajakk, påpeker Hutchinson.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken