Gå til sidens hovedinnhold

Tyske myndigheter avviser foruroligende vaksinenyheter

Tyske medier medlte mandag at vaksinen man håper skal redde oss ut av pandemien kan vise seg ikke å være effektiv nok. Nå avviser tyske myndigheter påstanden.

(Avisa Oslo)

Vaksineringen av Norges befolkning er godt i gang, og i skrivende stund har i underkant av 80.000 nordmenn mottatt første dose av vaksinene fra enten Pfizer eller Moderna, ifølge FHIs vaksinasjonsstatistikk.

Flere har imidlertid kritisert vaksineringsstrategien for å være for treg, blant annet som følge av at vaksinene distribueres likt til alle landets kommuner, heller enn å prioritere områdene med høyt smittetrykk.

I møte med denne kritikken har flere pekt på den neste vaksinen som trolig blir tilgjengelig, som løsningen på problematikken: Vaksinen utviklet av det svensk-britiske legemiddelselskapet AstraZeneca.

Denne vaksinen er lettere å lagre, da den blant annet ikke krever like lave temperaturer som vaksinene fra Pfizer og Moderna. I utgangspunktet var det også ventet at Norge ville motta over én million doser av vaksinen i februar. Dette tallet ble riktignok nylig nedjustert til om lag 200.000

Dårligere beskyttelse

Mandag meldte en rekke tyske medier om det som ser ut til å være foruroligende nyheter om vaksinekandidaten. Tirsdag avviste imidlertid tyske myndigheter disse nyhetene

Den tyske avisen Handelsblatt skrev i utgangspunktet at tyske regjeringsmedlemmer har fortalt at Astrazeneca-vaksinen ikke gir effektiv beskyttelse på mer enn åtte prosent for personer over 65 år. Tyske Bild oppga at effekten ligger nærmere ti prosent, gjengitt av Expressen.

I en pressemelding skriver det tyske helsedepartementet at opplysningen skyldes en misforståelse.

Uttalelsen kommer etter at tyske aviser mandag meldte at vaksinen trolig ikke blir godkjent av EU til bruk på pasienter over 65 år. Avisa Handelsblatt skrev da at tyske myndigheter anslår at den kun har 8 prosent effekt blant eldre pasienter, skriver NTB.

Helsedepartementet skriver at tallet 8 prosent er andelen deltakere i studien som var mellom 56 og 69 år gamle, ikke hvor sterk beskyttelse vaksinen gir..

Les også

Vil hurtigvaksinere Oslo-folk over 50 – får ikke lov

Nettavisen omtalte saken mandag. Svenske Expressen publiserte også et tilsvar fra AstraZeneca, som tilbakeviser påstandene som fremkommer i tyske medier:

«Opplysninger om at effekten av AstraZeneca/Oxford-vaksinen er så lav som åtte prosent hos voksne over 65 år, er helt feil ... I november publiserte vi data i The Lancet som viste at eldre voksne viste et sterkt immunforsvar på vaksinen, der 100 prosent av de eldre voksne genererte spesifikke antistoffer etter den andre dosen», skriver pressesjef Christina Malmberg Hägerstrand til avisen.

FHI: – Vi kan ikke forholde oss til rykter i avisene

AO har vært i kontakt med overlege Preben Aavitsland i FHI. Han ønsket ikke å kommentere påstandene fra tyske medier.

– Når det europeiske og norske Legemiddelverket har godkjent vaksinen, vil vi få vite mer om grunnlaget for godkjenningen.

Han pekte på at opplysningene som fremkommer i tyske medier foreløpig ikke er bekreftet.

– Vi kan ikke forholde oss til rykter i avisene. Da vil vi diskutere dataene og bestemme hvordan denne vaksinen skal benyttes i vaksinasjonsprogrammet i Norge.

Les også

Ordførere i Oslo-regionen forventer at deres innbyggere prioriteres

Kommentarer til denne saken