(Drammens Tidende)

I en pressemelding fra Bremnes Seashore AS, kommer det fram at laks av typen Salma har fått påvist spor av bakterien listeria monocytogenes og trekkes fra markedet.

Bakteriene er funnet i Salma halvloin med slaktedato 3. oktober 2019.

Alle Salma-produkter knyttet til denne slaktedatoen tilbakekalles, og ifølge Bremnes Seashore gjelder det produktene med partinummer 122324 og 221253. I tillegg gjelder tilbakekallingen også Salma Smoked merket med partinummer 221252.

– Vi beklager det som har skjedd. De som har kjøpt disse produktene bes om å kaste dem dersom de er merket med de aktuelle partinummerne. Det er også mulig å returnere produktene til butikken de var kjøpt i for å få pengene tilbake, skrives Bremnes Seashore i pressemeldingen.

Dyresykdom

Ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) forårsaker bakterien listeria monocytogenes listeriose, en dyresykdom som kan smitte over på mennesker.

Bakterien er vidt utbredt i naturen og finnes hos et stort antall dyrearter, skriver NHI.

Listeria monocytogenes kan formere seg i matvarer ved kjøleskapstemperatur. Det antas at de fleste som får en dose av disse listeriabakteriene ikke blir syke, men for personer med svekket immunforsvar, er det økt risiko for å bli syk ved smitte. Eksempler på personer med nedsatt immunforsvar kan være gravide, nyfødte og eldre.

Har gjennomført ekstra tiltak

Produktene som nå trekkes tilbake skal ha vært i salg i butikken fra mandag 7. oktober, med unntak av OBS Haugesund hvor produktene kom i salg fredag 4. oktober.

I pressemeldingen skriver Bremnes Seashore at de har et omfattende prøvetakingsregime og at de vasker ned produksjonslokalene hver eneste dag. Dette for å sikre god hygiene og trygg mat.

– Som følge av påvisningen har vi gjennomført ekstra tiltak med demontering og desinfisering. Produksjonen fra påfølgende produksjonsdag er testet og trygge å spise. Det er ikke funnes listeria på andre produkter, skriver Bremnes Seashore.