Katten på bildet ble fanget av Dyrebeskyttelsen og avlivet.

– Den ble fanget inn i regi av Dyrebeskyttelsen Norge sin avdeling i Lofoten og Vesterålen på Å nå i vinter, og har sannsynligvis gått ute i flere år, forteller Hans Gjermund Mørkved.

Han jobber som frivillig i Dyrebeskyttelsen, og har vært med på å hente inn flere titalls katter opp gjennom årene.

– Jeg har fanget katter for å finne hjem til dem, men dessverre er det mange som ikke lar seg redde, enten fordi de er syke eller fordi de ikke er håndterbare, sier Mørkved og legger til:

– Denne katten var forholdsvis lett håndterlig, og så ut til å være i god form. Den ble satt i fosterhjem, men ved helsesjekk ble det påvist virussykdommen FIV. Det ble derfor besluttet å avlive katten.

 

FIV, som er kattens immunsviktvirus, er en virussykdom som kun rammer katter. Sykdommen minner om HIV hos mennesker, men mennesker kan ikke smittes av FIV.

Ifølge Mørkved blir det stadig flere tilfeller av sykdommen på landsbasis.

– Sykdommen er i utgangspunktet ikke dødelig, men på sikt svekkes kattens immunforsvar og allmenntilstand. Det finnes ingen behandling mot denne virussykdommen. Det eneste som kan begrense er å kastrere katten, slik at den ikke kan formere seg. Og selvsagt holde smittede katter inne og borte fra andre katter. Katter som har påvist smitte bør leve inne resten av livet, sier Mørkved.

 

Han legger til at det er påvist tre tilfeller av sykdommen i Moskenes kommune.

– Det er ingen grunn til panikk, men vi oppfordrer deg til å være på vakt om katten din blir syk og får svekket allmenntilstand. Oppsøk da veterinær og be dem ta en helsesjekk av katten, sier Mørkved.

Han ønsker at folk skal bli bevisst på problemet, og gjerne ta ansvar ved å merke, sterilisere og vaksinere sine egne katter.

– Dette er et viktig tiltak for å begrense hjemløshet og kolonisering, som innebærer økt risiko for sykdom og skader også hos huskatter, sier Mørkved.