I 1969, da Tone Pedersen var ni år, startet Inger Anne Flaaten en speidergruppe på Ballstad. Tone ble med og lærte seg de neste årene speiderkunnskaper bygget på prinsipper fastsatt av speiderbevegelsens grunnlegger, Robert Baden-Powell.
I 1976–1977 ble tenåringsjenta Tone leder i Ballstad-gruppa. Da hadde hun allerede deltatt på sin første landsleir, som blir arrangert hvert 4. år. Fortsatt drar Ballstad-speidere på landleir, kretsleir og internasjonale leirer og arrangementer.
- Tidligere i sommer deltok vi på landsleiren på Forsand i Rogaland. Det ble en våt og gjørmete leir, men fornøyde speidere og ledere kom hjem med gode erfaringer og speiderminner for livet, sier Tone.
Hun flyttet som ung voksen ut av Lofoten i åtte år, men i 1987 flyttet hun tilbake. I 1988 ble hun igjen leder for Ballstad KFUM-KFUK-speidere, og etter hvert også gruppeleder. Og det er hun fortsatt.
Familieaktivitet
Hun har lært å kjenne generasjoner av barn, lært dem å mestre blant annet friluftsliv, bål og knuter, og hun har også kunnet dele interessen med sin familie.
– Min mann har vært en god støttespiller i alle år, egne unger har vært med i speideren så lenge de ville være med, og nå har jeg ett barnebarn med i gruppen, sier hun.
Ukentlige møter
Speidergruppa har møter stort sett hver uke. Totalt er ca. 40 medlemmer fra Ballstad, Gravdal, Leknes og Fygle med i gruppa. Gruppa har fem-seks aktive ledere, og speiderne kan starte fra 1. klassetrinn.
– Hvor mange som er med, varierer veldig. Vi hadde en stor økning under pandemien, mye fordi vi var en organisasjon som holdt aktivitet i gang, vi er jo for det meste ute. Da innendørsidretten startet opp igjen, gikk barna tilbake til den, sier Tone.
Speidergruppa bruker Ballstad skole og området rundt speiderhuset til sine ukentlige aktiviteter. De går på turer, av og til med overnatting, padler kano, leker, samler seg rundt bål, spikker, lærer knuter, har postløp, gjennomfører speiderprogram, er ute og nyter vær, vind og natur. De bruker også av og til klatreveggen på Gjermesøya på Ballstad.
Kjerneverdiene i aktivitetene er fellesskap, friluftsliv, samfunnsengasjement, personlig utvikling og kristen tro.
Samme basis i alle år
Er bevegelsen forandret i løpet av disse årene?
– Ja. Tidligere hadde vi rene jentegrupper og guttegrupper, men de har etter hvert blitt sammenslått. Mye har i grunn endret seg, men det er samme basis som Lord Robert Baden-Powell ga oss. Hans prinsipper bygger vi fortsatt vårt arbeid på, men det er klart at speiderbevegelsen også endrer seg i takt med at samfunnet endrer seg.
Generasjoner av frivillighet
Hvorfor jobber du som frivillig?
– Fordi det gir og har gitt meg så mye, opp gjennom årene. Mine foreldre engasjerte seg i frivillig arbeid. De var ikke bare med som støttespillere i speideren, men også i korps og var selv aktive i kor. Jeg har fått det inn hjemmefra, det var der det startet og det har gitt meg opplevelser hele livet. KFUK-KFUM-speiderne er en allsidig organisasjon der barn, unge og voksne kan utvikle seg som hele mennesker med fokus på ånd, sjel og kropp.
Har det kostet noe?
– Ja, det har det sikkert. Familielivet har blitt preget, men verdiene de har fått med seg – det har vært verdt det. Jeg ser det nå, ungene er blitt voksne og engasjerer seg frivillig de òg. De er blitt litt lik meg.
"En gang speider, alltid speider"
Hvor lenge vil du holde på?
– Det betyr mye for meg å kunne være med å gi dette flotte og meningsfulle tilbudet til barn og ungdom. Det har gitt meg så mye. Så lenge jeg føler det gir meg noe tilbake, jeg har helse og ork og andre voksne med meg, vil jeg fortsette, sier Tone og plukker frem et speiderslagord: "En gang speider, alltid speider".