Gå til sidens hovedinnhold

Tobias (21) ble overfalt, sparket og truet med kniv: –⁠ Jeg hadde englevakt

Artikkelen er over 1 år gammel

Etter Tobias ble overfalt på tur hjem fra fest ble han redd for å gå alene.

(Nidaros)

I 2-tida på natta den 27. oktober var Tobias Borthen (21) på tur hjem fra fest. Han gikk fra Fjordgata, opp Midtbyen og bak Vår Frue Kirke da noen tok tak i han bakfra.

–⁠ Jeg trodde først at det var noen av vennene mine eller noen jeg kjente. Og så merket jeg plutselig en tredje person som sto foran meg. Han la en kniv mot halsen min og sa til meg at jeg skulle gi ham penger, sier Tobias.

Fire tenåringer fra Trondheim er nå tiltalt for en rekke ran og voldshandlinger i løpet av høsten 2019. Tre av dem var involvert i ranet Tobias opplevde.

Det er ukjent hvordan de stiller seg til tiltalen, men tre av dem har nektet straffskyld tidligere.

Les også

Lina spurte kvinner om hvor de føler seg utrygge i Trondheim: – Det er mange som opplever det som utrygt å gå i byene våre

Skrammer og kutt i kinnet

–⁠ Jeg prøvde først å si at jeg ikke hadde penger, og at jeg er student. Da begynte de å slå på meg, og så prøvde jeg å rive meg løs. Da endte vi på bakken, og de begynte å sparke meg i ansiktet. Jeg hadde fortsatt kniven mot ansiktet, og de truet med å drepe meg om de ikke fikk noe, forteller Tobias.

På dette punktet ble han redd, og skjønte at situasjonen var alvorlig.

–⁠ Og da de truet med å drepe meg så begynte jeg jo å tenke på om dette var mine siste øyeblikk. Det var skummelt.

I tiltalen sies det at gjerningspersonene sa at Tobias ikke måtte gå til politiet, og at de kjente ansiktet hans og skulle drepe han. En av de to andre tok kniven og rispet ham i ansiktet. Ifølge tiltalen tok tenåringene mobilen hans, inklusiv førerkort, studentkort, bankkort og diverse andre kort. De fikk også med seg klokken hans. Handlingen stanset da det kom en person til stedet.

–⁠ Han begynte å skrike og hoie mot oss. Da løp de av gårde, forklarer Tobias.

Tobias fikk ingen store fysiske skader av hendelsen, og slapp fra det hele med noen skrammer og et kutt på kinnet fra kniven. Han føler seg sånn sett heldig.

–⁠ Jeg hadde englevakt. Kuttet fra kniven var én centimeter unna øyet mitt. De sparket og slo meg i ansiktet, så det var bare flaks at de ikke traff tinningen. Da kunne det gått mye verre.

Følte seg immun

Hendelsen satte likevel sine spor. Ei god stund var Tobias redd for å gå alene i byen på kveldstid. Han slo som regel følge meg andre folk.

–⁠ Om jeg må gå alene hjem fra fest nå, så går jeg og ser meg over skuldra. Jeg er ekstra varsom. Og så er jeg mye mer betenkt rundt hvor jeg går hen. Hovedsakelig så forsøker jeg å gå der det er lyst, eller der det er biler og andre folk, sier han.

Det hadde aldri falt ham inn at noe sånt kunne skje i Trondheim. Han har alltid følt seg trygg her, forteller han.

–⁠ Det rareste er jo at jeg ikke er en bitteliten jente på 40 kilo, liksom. Jeg har alltid følt meg litt immun mot sånt, og jeg var både høyere og sterkere enn de tre, forklarer Tobias.

–⁠ Men det trengs ikke mer enn to eller tre personer, og da kniven kom inn i bildet gadd jeg ikke kjempe i mot.

Tobias studerer kjemi ved NTNU. Han har opplevd stor støtte i miljøet sitt etter hendelsen.

–⁠ Det ble en stor sak blant de jeg kjenner, for ingen har hørt om dette før i Trondheim. I etterkant har jeg tenkt at jeg var på feil sted til feil tid. Det var ikke meg de var ute etter. Og sånt skjer jo ikke ofte.

Les også

Kompisene ble forsøkt ranet på åpen gate: – Begynner å bli et jævlig stort problem

Omfattende tiltale

Hendelsen som involverer Tobias er et av tiltalepunktene mot fire unge menn født tidlig på 2000-tallet. Tre er mindreårige, en er over 18. Alle fire er bosatt i Trondheim, og tiltalen gjelder en rekke hendelser i løpet av høsten 2019. Tre av de tiltalte var fengslet i jula.

Les også

Tre unge holdt fengslet i jula: – Min klient er frustrert

Kommentarer til denne saken