Inger har drevet med strandrydding i mange år i Vadsø i Finnmark. I fjor flyttet hun hjem til Vestvågøy og åpnet galleri på Storgata på Leknes, midt over veien fra der hun vokste opp.

I dag plukker hun søppel på stranden på Unstad, der hun har funnet mye ting og tang som har inspirert til å lage kunst.

I disse coronatider har hun nå et forslag til alle barnefamilier som plutselig har fått en ny hverdag, et forslag på en aktivitet som kan glede både stor og liten og være et mål for fine turer på stranda eller i fjæra: Bruke skattene funnet på stranda til et nydelig kunstverk!

(Saken fortsetter under video og faktaboks).

Inger Unstad viser hva hun har funnet på stranda, og som hun lager kunst av.

Slik gjør du for å lage et eget kunstverk

1. Dyrfigurer i pappmasjé kan hentes nede til Lofot-Tidende mandag til fredag mellom 09:00-15:00. Vi ønsker ikke besøk oppe i våre lokaler i disse coronatider. Rett innenfor døren til inngangen på kortsiden til tidligere Joh. Vians bilbutikk ligger ferdigskårne figurer det bare er å hente. Det er gratis.

2. Gå på stranda, i fjæra eller se litt rundt hjemme og finn materiale du kan lime fast på papirfiguren. Tenk gjenbruk av søppel.

3. Når du er ferdig med ditt kunstverk, ta et bilde og send til tips@lofot-tidende.no eller MMS til 90684421.

4. Hvis du vil stille ut ditt kunstverk, leverer det til samme sted der du hentet figuren hos Lofot-Tidende. Vi vil sikre at de kommer til Inger Unstads gallerivindu.

– Vi har nå lagd utskårne figurer i pappmasjé av fisk, fugl og sau som barn kan få. De kan pyntes med det de finner på stranda og får limt fast på pappmasjeen. Så kan man ta et bilde av kunstverket og sende til Lofot-Tidende, og hvis man vil kan man også låne dem ut til oss og vi kan lage utstilling i vårt vindu her i galleriet, sier Unstad.

Hun forteller at på sine strandturer finner hun mye søppel som egner seg godt som dekorasjoner etter at de er vasket. Det kan være pakkestrips, plasthansker, tau og korker i mange farger og fasonger. Et eldorado får unge kunstspirer.

– Man kan ikke gå på stranda eller i fjæra i store grupper, men det kan være en morsom aktivitet for noen få, for eksempel familier, sier Unstad.

Det vil også være en gylden mulighet for andre familiemedlemmer å plukke søppel som ikke er egnet til kunstverket, men som bør kastes i søppelkassen.

– For barn som ikke kommer seg i fjæra, er også huset hjemme fullt av ting som ikke brukes. Man finner mye fint i søppelet, sier Unstad og viser for eksempel hvor fin lokket på en krydderboks er.

– Man finner mye fint både hjemme og ute og ikke tenker søppel, men at det kan brukes til noe positivt.

Inger vokste selv opp i sentrum av Leknes og hadde sammen med noen venninner en steinsamling.

– Vi plukket alt vi mente var fint. Vi plukket også tyggegummi, husker Inger Unstad.