Bekymret for akuttberedskapen i Lofoten

Aksjonsgruppa i helse- og omsorgskomiteen mandag: Are Johansen, Berit Sjølie og Elisabeth Holand.Foto: Privat

Aksjonsgruppa i helse- og omsorgskomiteen mandag: Are Johansen, Berit Sjølie og Elisabeth Holand.Foto: Privat Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Aksjonsgruppa for Lofoten sykehus uttrykker i et brev til Lofotrådet bekymring for akuttberedskapen i Lofoten – og resten av Norge.

Her ligger brevet i sin helhet: VEDRØRENDE AKUTTBEREDSKAP I LOFOTEN

– Nordlandssykehusets løsning med å overføre ansvar for fødende i Lofoten til Vesterålen ved sommerdrift ser vi i sammenheng med løsningene som nå velges som følge av svikt i kapasitet på ambulansefly. Vi kan vanskelig tolke dette på en annen måte enn at Nordlanssykehuset systematisk nedprioriterer avdelingen i Lofoten til fordel for Vesterålen. Dette var en premiss i den framlagte sykehusplanen som vi oppfattet ble forlatt da planen ble endelig vedtatt, skriver Are Johansen på vegne av Aksjonsgruppa for sykehuset i Lofoten.

Det er sommerstengingen av fødestua på Gravdal og personalmangel på ambulanseflyene i regionen som har utløst bekymringen.

Aksjonsgruppa er svært skeptisk til at Nordlandssykehuset ikke styrker akuttberedskapen ved sykehuset i Lofoten, men at de i stedet har valgt i bare styrke beredskapen i helgene ved sykehuset i Vesterålen.

– Når akuttberedskap i helgene nå skal ivaretas ved å styrke beredskapen i Vesterålen oppfatter vi dette som et brudd i forutsetningene. Geografisk sett er området fra Moskenes i Lofoten til Gimsøybrua et av de mest sårbare i Nord-Norge når det gjelder avstand til nærmeste alternative sykehus. Bruene på E10 mellom Fiskebøl og Gullesfjordbotn er også sårbare i dårlig vær. Aksjonsgruppa forventer at Nordlandssykehuset løser utfordringene knyttet til svekket beredskap på akuttfunksjon gjennom løsninger ved Nordlandssykehuset Lofoten.

– Nordlandssykehusets løsning med å overføre ansvar for fødende i Lofoten til Vesterålen ved sommerdrift ser vi i sammenheng med løsningene som nå velges som følge av svikt i kapasitet på ambulansefly. Vi kan vanskelig tolke dette på en annen måte enn at Nordlandssykehuset systematisk nedprioriterer avdelingen i Lofoten til fordel for Vesterålen, skriver aksjonsgruppa i brevet til Lofotrådet og ber dem å ta opp saken med Nordlandssykehuset så raskt som mulig.

LES OGSÅ: - Det å ta i bruk moderne teknologi må ikke bli en unnskyldning for å redusere tilbudet ved lokalsykehusene

LES OGSÅ: Aksjon sykehus

LES OGSÅ: Aksjonsgruppa for Lofoten sykehus velger ny strategi og ny leder

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken