Svensk politi med advarsel: Har du hørt om «kart-trikset»?

Illustrasjonsfoto av bankkort.

Illustrasjonsfoto av bankkort. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

(Fremover) Akkurat nå er det kriminelle i Norrbotten som er aktive med et kort triks.

– Vær oppmerksom når du betaler med kort eller tar ut penger i automat.

Det advarer politiet på svensk side av grensen. På sine Facebook-sider opplyser Polisen norra Lappland at det akkurat nå er aktive kriminelle som benytter seg av det de i Sverige kaller for kart-trikset, eller «kart-tricket».

Spaner på koden

Fremgangsmåten er velkjent, selv om det kanskje er noe man er mest vant til å være obs på under utenlandsreiser lenger unna enn rett over grensen til Norrbotten.

– De kriminelle forsøker først å spane seg frem til pinkoden til kortet, og forsøker deretter å få tilgang til kortet eller lommeboken. De kan gjøre det ved å stå bak en person når han tar ut penger eller betaler med kort i en butikk. Senere spør en andre gjerningsperson om hjelp til å finne frem til et sted, gjerne ved å ta opp et kart. Da utnytter den første gjerningspersonen anledningen til å ta lommeboken eller kortet, mens offeret er distrahert, skriver det svenske politiet videre på Facebook.

Da er det bare for de kriminelle å selv gå i en minibank og ta ut penger, for koden kan de allerede.

Ta et skritt tilbake

Det svenske politiet oppfordre nå publikum om for eksempel å be de som venter bak deg i kø om å et skritt tilbake før man taster inn pinkoden i automater eller betalingsterminaler.

– Du kan også hjelpe dine slektninger, naboer og bekjente ved å tipse dem om å være ekstra oppmerksomme slik at ingen ser når de taster inn pinkoden.

– Vis heller ikke hvor du gjør av kortet ditt etter en handel. Disse kriminelle spaner seg først frem til koden før de forsøker å få tak i selve kortet. Dette er et vanlig triks.

Avslutningsvis ber Polisen norra Lappland samtidig om tips på mistenkte personer, eventuelt hvor de er på vei eller hvilke kjøretøy de benytter.

Skjermdump Polisen i Norrbottens Facebook-side.

Skjermdump Polisen i Norrbottens Facebook-side. Foto:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken