(Rana Blad)

– Målgruppa er strikkende damer og menn, unge og gamle, erfarne og uerfarne. Grunnen til at vi ønsker oss denne festivalen er at vi vil samle oss om en hobby, utvide vennskap, og vise fram den fine bygda og kommunen vår, forteller Elin Nystad, som er med i festivalstyret.

Festivalen ble avholdt for første gang i 2014, og har siden vært et årlig arrangement på øya. De måtte ha festivalpause under koronapandemien, men nå kunne de endelig samle folk til strikkehelg igjen.

– Festivalen har gått strålende, og det ble en innholdsrik helg med mange besøkende, fint vær og god stemning, sier Elin.

Gjennom årene har de hatt besøk av mange ulike profiler innen strikkemiljøet. I år var det Ragnhild Lie fra Lofoten Wool som holdt foredrag og workshop. Ragnhild fortalte om hvordan de bruker ulla fra villsau på gården og kvitsau i Lofoten, og om bærekraftsperspektivet som ligger i bunn.

– Jeg vil at folk skal digge nordnorsk ull, og se at det er brukbart. Det er meningsfylt å bygge opp noe som er basert på et rent naturprodukt som er en lokal ressurs, sier hun.

På workshopen kom hennes kreative side fram. Deltakerne fikk velge hver sin del de skulle strikke eller hekle, og så feste til et stort stykke tekstil på veggen.

Gjennom helga kunne man også besøke kafeer, utstillinger og salgsboder med håndarbeid rundt omkring på øya, etter initiativ fra lokale innbyggere. Festivalen serverte også flere matprodukter fra distriktet.

– Vi har hatt mye lokalt fokus i år, og fått utrolig god hjelp fra sponsorer og bygdefolk. Det setter vi stor pris på! Ellers syns jeg at festivalen lever et godt liv, og gir mange deltakere fine minner å ta med videre.

Elin sier det er vanskelig å stipulere antall deltakere, da arrangementet er spredt utover i bygda.

– Det vi vet er at alle stands og tilbud ble godt besøkt i løpet av festivaldagene, og vi har fått mange gode tilbakemeldinger fra de som kom, sier hun.

Margaretha Hägglund og Sirpa Kärki hadde reist helt fra Nordmaling ved Umeå for å være med på begivenheten. De syns det var fint å få oppleve kulturen på øya og være sammen med andre strikkeentusiaster.

– Jeg syns det er et så fint og åpent klima her. Vi har pratet og delt erfaringer med mange og fått nye bekjentskap, så det har vært veldig gøy» sier Margaretha.

– Vi har fått inspirasjon fra hverandre, for med strikking er det litt forskjell mellom Norge og Sverige, sier Sirpa.

Festivalen bydde også på konsert med Publiners som mottok stående applaus fra publikum. Bandet beskriver det som en fin opplevelse.

– Vi er egentlig veldig glade i å gjøre sånne konserter. Det er artig å ha et publikum som sitter og hører ordentlig på, sier vokalist Ronny Bertelsen.

Bildeserie

SE BILDENE: Hjemmestrikka stemning på en festival der alle holder maska

Festivaldeltakerne Hild Thomassen og Anita Hellum hadde reist dit fra naboøya Lovund, og var godt fornøyd med besøket.

– Det var et fint foredrag med Lofoten Wool. Artig å høre om hvordan man kan få det til. Også var det jo en trivelig stund å sitte på ungdomshuset og strikke og prate. Og en flott avslutning med konsert og Publiners, sier Hild.

– Det er artig å være med på lokale ting, og vi reiser hjem med et stort smil om munnen, legger Anita til.

De forteller at de allerede gleder seg til neste år.

Festivalstyret har foreløpig ikke lagt en plan for en ny festival enda.

– Før vi eventuelt går løs på den bestemmelsen må vi få landa og fordøyd denne, sier Elin, som også var svært fornøyd med helgen og beskriver konserten med Publiners som et vakkert punktum på årets festival.