(Avisa Nordland)

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier Norge er fylt av sorg og at Norge er rammet av et brutalt angrep på uskyldige mennesker.

Kledd i sort kom Støre til regjeringens pressekonferanse etter masseskytingen i Oslo natt til lørdag. Sammen med ham var også justisminister Emilie Enger Mehl (Ap) og likestillingsminister Anette Tretteberstuen (Ap).

– Våre tanker går til alle som føler seg redde og utsatte, åpnet statsministeren med å si da han møtte pressen lørdag ettermiddag.

– Så er det viktig for meg å si at dersom dette er islamistisk terror, så vil mange muslimer føle seg utsatt i dag og i tiden fremover. Jeg vet også at mange muslimer i landet vårt er redde og fortvilte. Da er det vårt felles ansvar å gjøre det veldig tydelig at ingen andre enn den eller de som sto bak angrepet, er ansvarlige for det, sa Støre.

Han understreket at det norske samfunnet er ett fellesskap, et mangfoldig og sterkt fellesskap som står samlet.

– Vi vet ikke hva som drev gjerningsmannen til å skyte mot uskyldige mennesker. Hvorfor han valgte seg det stedet og den kvelden han gjorde. Men vi vet at han tilhører et islamistisk miljø og at han drepte, skadd og skapte frykt. Og selv om vi ikke vet om det skeive miljøet var målet, så er det skeive miljøet som var ofre, sa Støre

Følg rådene

Støre ber folk følge rådene fra politiet om å droppe pride-parader, men sier det ikke er noe forbud mot å gå ut.

– Jeg mener det var en klok beslutning som ledelsen for pride-paraden tok i dag tidlig. Vi husker paraden fra 2019. Det har aldri vært så mange samlet siden krigen, det er veldig, veldig mange mennesker som samles ute i gatene, sier Støre.

Til tross for avlysningen, har mange samlet seg og gått i et spontant tog gjennom Oslo sentrum lørdag ettermiddag. På spørsmål om hvorvidt folk bør unngå slike spontane markeringer, svarer Støre:

– Det er mange måter å være spontan på, og jeg tror vi må bruke sunn fornuft og følge de anvisningene vi får. Det er ingen som har sagt vi må være hjemme, men lokalt politi vil gi anvisninger på stedet folk bor.

- Regnbuen ble farget svart

Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap), som selv er åpent homofil, er svært preget etter masseskytingen i Oslo natt til lørdag.

– I natt har mine venner blitt skutt etter, og uskyldige mennesker er blitt drept. Vi var i gang med tidenes fest, og vi var alle fylt med en følelse av frihet, men i natt ble regnbuen farget svart, sa Trettebergstuen på en pressekonferanse lørdag.

To personer er drept, ti er alvorlig skadd og elleve er lettere skadd etter masseskytingen i Oslo sentrum. Skuddene ble løsnet blant annet ved London pub, som er et utested hvor mange skeive bruker.

– Vi er alle, i hele landet, berørt av det som har skjedd, enten vi kjente noen som var der eller ikke. Men det er også slik at den skeive familien er nettopp som en stor familie. Jeg tror mange har hatt noen grusomme timer i natt og i dag tidlig der man desperat har ringt rundt for å forsøke å gjøre rede for vennene sine, sa kulturministeren og opplyste at det også var tilfellet for henne.

Har iverksatt tiltak

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier det er kjent at det er en trussel mot skeive eller folk som identifiserer seg med denne gruppen.

– Nå ser vi en hendelse hvor vi fortsatt ikke kan slå fast hva de faktiske forholdene er, det er for tidlig å konkludere. Men kampen for at skeive skal være trygge både i Norge og resten av verden, den er der uansett, sa Mehl på regjeringens pressemøte lørdag ettermiddag.

I likhet med regjeringskollegene, statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap), var Mehl kledd i svart da hun møtte pressen etter angrepet.

– Denne saken har berørt oss alle i det lyset, uavhengig av at vi ikke kan vite hva som er motivet nå, sier Mehl

Hun sier politiet over hele landet har iverksatt tiltak etter skytingen for å møte det økte trusselbildet.