(Avisa Nordland)

Neste uke kommer det nye nasjonale koronatiltak fra regjeringen, varsler statsminister Erna Solberg (H).

Antall nye koronatilfeller har økt kraftig i både Norge og Europa den siste tiden.

Erna Solberg sa på fredagens pressekonferanse at hun er bekymret.

- Smitteutviklingen i Europa har gått fra vondt til verre. Det er en økning av koronasmittede pasienter over 50 år i flere land. Det er flere intensivpasienter og flere dødsfall. Storbyene er særlig hardt rammet, innledet statsministeren med.

– Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har fått i oppdrag å anbefale nye tiltak slik at vi beholder kontrollen. Tiltakene vil være målrettet mot de områdene hvor vi nå ser smitten øker, sa Solberg under fredagens pressekonferanse.

Hun sier at helseminister Bent Høie (H) er i dialog med Oslo kommune om egne tiltak i hovedstaden.

– Selv om Norge har lave smittetall, registrerer vi at sykehusinnleggelser har steget den siste tiden. Jeg er bekymret, sa Solberg.

– I helgen er det viktig å begrense hvor mange vi er sammen, sa hun videre.

- Tøff november

Solberg listet opp Frankrike, Storbritannia, Belgia og Tsjekkia som eksempler på land i Europa som nå opplever svært kraftig smitteøkning, i de to siste landene har 1 prosent av befolkningen testet positivt.

- Dette sier noe om hvor alvorlig smittesituasjonen er i en rekke land, sa Solberg videre, men pekte på flere smitteutbrudd også i Norge.

- Jeg er bekymret. Vi ser også at smitten begynner å spre seg til eldre aldersgrupper, sa hun.

- November kan bli tøffere enn vi hadde sett for oss. Hver og en av oss må ta de riktige valgene. Alternativet er mer smitte og flere sykehusinnleggelser, sa Solberg.

Målet ifølge Solberg er at Norge fortsatt skal framstå som et land der få har dødd av pandemien.

- Risiko for ny nasjonal bølge

- I flere deler av Europa velger nå pandemien tilbake med stor styrke, sa Camilla Stoltenberg og sa at en ny bølge helt klart er i gang i Europa.

- Norge har ikke en ny nasjonal bølge nå, men risikoen er tydeligere, sa FHI-direktøren videre.

- Utviklingen av vaksiner gir håp. Aldri har så mange aktører i verden jobbet så raskt for å utvikle en vaksine. For vaksiner er målet alltid at befolkningen skal få den beskyttelsen de trenger uten alvorlige bivirkninger. Sannsynligvis vil koronavaksiner i første omgang få en betinget godkjenning før man vet noe om langtidsvirkninger. Sannsynligvis vil vi kunne tilby vaksine i 2021, forhåpentligvis våren 2021. Det kan bli forsinkelser underveis.