Satser på en vill VG-ide

Satser nasjonalt for å få fagfolk, fotballspillere og kompetanse: Vestvågøyordfører Remi Solberg (fra venstre), LFKs sportslige leder Sten Roger Sandnes og Finn Pettersen i Flerfaglig opplæringskontor i Lofoten, Fok-Lo. Foto: Karin P. Skarby

Satser nasjonalt for å få fagfolk, fotballspillere og kompetanse: Vestvågøyordfører Remi Solberg (fra venstre), LFKs sportslige leder Sten Roger Sandnes og Finn Pettersen i Flerfaglig opplæringskontor i Lofoten, Fok-Lo. Foto: Karin P. Skarby

17. og 24 desember annonserer og rekrutterer Leknes FK, Flerfaglig Opplæringskontor i Lofoten og Vestvågøy kommune med flere på en helside i VG-sporten.

DEL

- Ja, nå har det tatt helt av. Vi skal intervjues på NRK 14:40 blant annet, sier Sten Roger Sandnes torsdag etter nyheten i Lofot-Tidende om at Leknes FK annonserer 17. og 24. desember på helside i VG for å rekruttere trenere og spillere.

Det hele begynte med at Sandnes, som er sportslig leder i Leknes FK, lå og grublet en kveld på hvordan en fotballbreddeklubb i Lofoten skal få flere spillere til sitt 4. divisjonslag, og hvem som skulle bli damelagets trener?

Han hadde prøvd å få rekruttert de rette folkene, men det viste seg å være vanskelig.

– Jeg måtte gå utenfor øya og finne fotballspillere som kunne tenke seg å flytte hit. Jeg fikk en vill ide: Hvorfor ikke se stort på det? Hvorfor ikke helsides annonse i VG?

Dagen derpå kjørte han til Steigen og Hamarøya sammen med Finn Pettersen i Fok-Lo (Flerfaglig opplæringskontor i Lofoten). Sten Roger luftet nattens ville ide. Og fordi Leknes FK hadde behov for kompetanse, og Fok-Lo trenger lærlinger, kunne de annonsere i lag for å få flere til å flytte til verdens vakreste øy med det meste av tilbud et menneske og familier trenger for å leve et godt liv?

Regnestykket var enkelt: Det skal ikke så mange til som flytter til Lofoten, før det ble lønnsomt.

– Dette er en artig måte å gjøre ting på, og ikke så kostbart, sier Finn Pettersen, som tente på ideen.

– Dette er nyttige penger å bruke, fotballklubben er satsing på barn og unge, legger han til.

Annonsering

Sten Roger Sandnes tar en telefon til VG. De sier de aldri har vært borti noe lignende og syns det er spenstig av en klubb i 4. divisjon. Sandnes får et tilbud om to helsider 17. og 24. desember på sportssidene i VG nasjonalt. Fok-Lo tar regningen for å støtte idrett og rekruttere lærlinger, framtidens fagfolk.

Arbeidsplasser står også klar.

LFK vil søke konkret etter spillende hjelpetrener i 4. divisjon herrer, en damelagstrener og fotballspillere.

– Vi håper det er familier der ute som ser annonsen og vil flytte til oss, sier Sandnes.

Ballen begynner å rulle.

Det tas kontakt med Vestvågøy kommune, som vil være med å annonsere etter arbeidskraft.

– Dette er en gylden mulighet for å plassere Vestvågøy på kartet også i forhold til hva slags kompetanse vi er ute etter. Kommunen er i oppdrift, på siste måling har vi økt med 58 innbyggere, og nå har vi også fødselsoverskudd. Det befester at vi fremdeles er Lofoten og Vesterålens største kommune, sier vestvågøyordfører Remi Solberg.

Søker etter folk

Også private arbeidsgivere i kommunen har behov for kompetanse. Lofotentreprenør er en stor og viktig lærebedrift i regionen som ønsker å bygge nettverk og beholde skoletilbudet lokalt for å ta vare på lokalsamfunnet. De søker etter malere, betongleggere og flisleggere, til sammen jobber til fem personer, og de blir med i annonsen.

– I tillegg har mange i stavangerområdet mistet masse arbeidsplasser, og det er sikkert mange med mye kompetanse og lærlinger som ønsket lærlingplasser – og som kunne tenkt seg å trene med LFK, sier Pettersen, og han tror mange som har vært tilknyttet oljenæringen i hele landet er interessert i nye muligheter.

Vinn-vinn

Arbeidsgivere i Lofoten får lærlinger, kompetanse det ikke er tilgang på i dag og rekruttert fagfolk, fotballklubben får spillere og trenere og kommunen får tilflytting av potensielle barnefamilier.

– Kommuner er avhengig av mennesker. Det kan fort bli snakk om antall, men har vi ikke kompetansearbeidsplasser kan andre kommuner komme å ta dem med kompetanse fra oss. Hvis vi ikke ivaretar kompetanse, får vi ikke rektorer eller de beste fiskekokerne, eller Ballstad slip får ikke tak i nye motortyper og kan konkurrere i markedet, sier Sten Roger Sandnes.

Vestvågøy trenger også flere ungdommer som ennå ikke er blitt fagarbeidere. Her mangler også mennesker.

– Vi har lærbedrifter innenfor fiskeri og fangst og restaurant, men vi har ikke ungdom, sier Sandnes, og peker også på etterspørsel av kompetanse innenfor salg og helse.

– Vi trenger ikke bare mennesker, vi trenger også kompetanse. Vi må bygge opp kompetanse internt, men også få folk til å flytte hit, oppsummerer han.

Artikkeltags