Gå til sidens hovedinnhold

Snart får også dette fiskeværet ny fiber

For abonnenter

I 2014 begynte utbygd en av breibånd i Vestvågøy etter at de hadde fått en tilslag på 20 millioner kroner av det som tidligere hette Post- og teletilsynet. Tilskuddet ble bevilget gjennom Nordland fylkeskommune.

Første del av bredbåndutbyggingen skulle vært ferdig i august 2016. Det var fiberkabel som skulle trekkes mellom Gravdal og Ballstad, Fygle og Mortsund og fra Leknes og nordover til ca. Opdøl skole. I kontrakten var ett av kravene at alle kunder langs disse strekningene skulle kunne tilbys en hastighet på 30 megabits per sekund (Mbit/s) i nedlastingshastighet og 10 Mbit/s i opplastingshastighet.

Telenor vant kontrakten. De valgte å legge ut en stamfiber mellom de ulike stedene, og at linjer ut til kundene kunne gå gjennom gammel kobberkabel, som i sin tid ble brukt til fasttelefon.

I 2016 ble det lagt fiberkabel til Berg, Ramsvik og Mortsund. Innbyggere og næringsliv i området var ikke fornøyd med hva de fikk. De mente nettet var ustabilt og ikke oppfylte kraven, og at den dårlige bredbåndkapasiteten hadde satt en brems på utvikling og framdrift.

I 2019 innrømmet Telenor at fire sentraler ut mot Mortsund var hengt opp via en radiolinje, og at dette var en feil og at disse sentralene ville bli koblet opp til den eksisterende fiberen som var bygget ut til Mortsund.

Næringslivet og innbyggerne i Mortsund feiret med kake.

Les også

Feiret nytt breibånd med kake

Men problemet var ikke løst.

Telenor planla å erstatte kobbernettet de er i gang med å fase ut, med en mobil løsning over 4G. Det har bekymret mange Vestvågøyværinger, da den mobile løsningen ikke er stabil mange steder på øya, blant annet i Mortsund.

Nå har Vestvågøy kommune kommet til enighet med Telenor at blant annet området Fygle – Mortsund skal bygges ut med ny fiber. Utbyggingen vil være i gang første kvartal i 2022.

Les også

Telenor snur. Nå byttes kobber ut med fiber flere steder på Vestvågøy

– Jeg lovte dere en rask tilbakemelding. Beklager at det tok litt lengre tid å få dette avklart, skriver ordfører Remi Solberg på facebooksiden til Mortsund – Berg grendeutvalg.

«Da formoder jeg at det menes fiber til husveggen», skriver en innbygger, og får svar av Remi Solberg.

– Jeg forventer intet annet enn fiber helt fram (til godstolen). Vi har gode folk i administrasjonen som vil følge opp dette framover.

Kommentarer til denne saken