(Avisa Nordland)

(Nettavisen): Sesongjustert er omsetningen i detaljhandelen, altså handel med varer til vanlige forbrukere, ned to prosent.

Dette er mildt sagt oppsiktsvekkende tall siden desember vanligvis er den klart viktigste måneden for norske butikker, og den med tradisjonelt klart høyest omsetning.

At tallene faller så mye fra november til desember er dermed ganske oppsiktsvekkende.

- Det vi ser er at nordmenn er mette og har klær og varer nok. Det er det vi ser nå. Ingen trær vokser inn i himmelsen, sier varehandelsekspert Odd Gisholt til Nettavisen.

Konkurs

Nordmenn har jo høy kjøpekraft, men bruker det på andre ting enn varer, som opplevelser. Da blir det priskrig i butikkene med enorme rabatter på elektronikk, sport og klær. Da blir det også mindre omsetning.

Han tror at konsekvensen blir at kjeder med må legge ned butikker og at flere går konkurs fremover.

- Det vil bli nedgang i antallet butikker og noen vil gå konkurs, sier han.

Black Friday

Samtidig har julehandelen i stadig større flyttet fra desember til november som følge av Black Friday og det var ventet en månedsmessig nedgang på 0,5 prosent, ifølge TDN Finans. Likevel er altså tallene mye verre enn ventet.

Alle verst får det for butikker som selger bøker, musikkartikler og liknende. Denne kategorien hadde en nedgang på hele 3,5 prosent fra november til desember og elleville -7,3 prosent sammenliknet med desember i fjor.

Klesforretninger var på sin side ned seks prosent på årsbasis, mens skoforretninger faller 19 prosent på månedsbasis og 13 prosent på årsbasis i desember.