Gå til sidens hovedinnhold

- Sentralisering koster...

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For litt siden gjorde kommunestyret et vedtak i den såkalte "BADELANDSAKEN". For at det skulle høres mer tilforlatelig ut, så skal dette bli et "FOLKEBAD", og det skal være en nøktern utforming. Hvilket prosjekt som Vestvågøy kommune har startet , skulle ikke være nøkternt??? Men hva blir eller ble det? Meieriet kultursenter skulle i utgangspunktet koste 27 mill. kr. Nå ligger prisen på 150 - 200 mill. kr, og det er ikke ferdig. Det ser ikke ut som om Vestvågøy kommunestyre/Vestvågøy kommune mangler penger. Antakelig vil dette "Badelandet koste minst 300 mill. kr" før det står ferdig, om det i det hele tatt blir bygd. (Selv gullet kan kjøpes for dyrt. )

For tiden kjemper kommunen med å spare inn mange millioner kr, og hovedmåten er å redusere antall ansatte, som skal reduseres med ca. 40 stillinger. De som må blø mest er helse/omsorg og skolene. (Ca.12 stillinger hver på skole/helse omsorg skal bort). Man er ennå ikke kommet i mål med innsparingene, og det kan ikke forstås på annen måte enn at kommunen driftes med underskudd. Da er det ganske rart at kommunestyret gjør vedtak om å bruke enda mer penger på et "Badeland", samtidig som en forutsetter at skolene på Bøstad, Svarholt og Ballstad skal miste sine tilbud/deler av skolene (Bassengene på Bøstad, Svarholt og Ballstad er en del av skolene)

Det er svært mange kommuner som har satt i gang byggingen av "Badeland", og som i etterkant har fått en "blåmandag" økonomisk J. f. f.eks Tromsøbadet. Når slike "Badeland" går med dundrende underskudd, så må det dekkes inn noen plasser, gjett hvor?' Selvsagt blir det skole og helse omsorg. for det er der det er mest folk ansatt, og der må en si opp folk etc.

Etter mitt skjønn fungerer kommunesentret Leknes som en "kraftig økonomisk støvsuger". Nærmest alle investeringer i Vestvågøy kommune kommer i Leknes-området, mens distriktene blir mer eller mindre stemoderlig behandlet. Her en ufullstendig liste over investeringene i Leknes området de senere år (omtrentlige tall)

1) Rundkjøring (sentret)(4-.arm) 25 mill.kr.

2) Rundkjøring Teft 25 mill.kr

3 )Meieriet kultursenter 160 mill. kr

4) Ny barnehage Torvhaugan 15 mill.kr

5) Storgata 100 mill.kr

6 )Idrettshall (nær videregående?) 100 mill.kr

7) Ny kloakk Leknessletta 10 mill.kr

8) Badeland 300 mill.kr Sum = 945 mill.kr.

Som en ser ikke langt unna 1 milliard kroner. Hvor mye er investert f.eks i distriktene? I Borge (Bøstad)?I Stamsund (Svarholt)? På Ballstad? Og de øvrige områder i Vestvågøy? I politiske dokumenter sies det :"Vi vil ta hele Vestvågøy i bruk"? Hva betyr det konkret? Kan folk som vil bygge hus i Nord-Borge etc. anta at det vil være en enkel sak å få gjennom? Legger de vedtatt planer (kommuneplan/arealplan etc.) til rette for det? Skal alle i Vestvågøy ha tilgang til høyhastighetsinternett? Når tid?

Snart kommer det opp en sak om gatelysene i Vestvågøy. Hvem har definert at bare de som er så heldige at de bor langs en kommunal vei skal få dekket strømutgiftene? Og dermed få en "opplyst hverdag". Enn alle de andre som har fått strømutgiftene (inntil nå) dekket av kommunen? Skal de miste bidraget? Hovedkonklusjonen er at SENTRALISERING koster store summer. Vestvågøy kommunes pengebruk og (investeringer) viser dette i klartekst. Det er et gammelt ordtak som sier "det går mye smør i en heit ovn".

Les også

Svømmebassenget på Leknes blir «folkebad»

Les også

Slik argumenterte politikerne i bassengsaken

Kommentarer til denne saken