Førstkommende søndag, 9. februar, skal mor hedres.

Fem dager senere, fredag 14. februar, er det valentinsdag.

Nå kan du sende en hilsen til mor, bestemor, svigermor, bonusmamma eller hvem du enn måtte ha i ditt liv som fyller morsrollen, eller til din kjære.

På den måten kan du vise verden, i alle fall Lofot-Tidendes lesere, hvor mye du setter pris på noen du er glad i.

Send inn din morsdagshilsen her.

Send inn din valentinsdagshilsen her.

Alle hilsener som sendes inn vises forløpende på Lofot-Tidende.no.

Mors dag

Men hvor kommer morsdag og den store kjærlighetsdagen fra?

Den første norske morsdagen ble feiret i Bergen 9. februar 1919, og ble til å begynne med arrangert av religiøse organisasjoner.

Det var Oslo-kvinnene Dorothea Schjoldager og Karen Platou som i 1918, i samarbeid med ideelle organisasjoner, forretningsfolk og massemediene, fikk gjennomslag for å etablere morsdagen som en årlig begivenhet i Norge.

Valentinsdag

Når det gjelder Valentine's Day, finnes det flere historier om opprinnelsen.

Noen mener det er tradisjon som stammer fra romertiden. Den 14. februar æret romerne gudinnen Juno, som representerte ekteskap. Et elskovslotteri ble arrangert, hvor kvinner og menn ble paret. Og ifølge legenden forelsket parene seg.

Kristenfolket mislikte denne romerske tradisjonen, og historien forteller at Pave Gelasius i år 498 bestemte at den 14. i stedet skulle være St. Valentiner-dagen. Det romerske elskovslotteriet ble dømt ukristelig, og dagen skulle stå i presten Valentins navn.

Andre mener Valentinsdagen startet med den britiske poeten Geoffrey Chaucer, mest kjent for The Cantebury Tales. I middelalderen trodde mange at fuglenes paringssesong startet 14. februar, og i diktet The Parliament of Fowles skriver Chaucer om at alle finner sin make på denne dagen.

Charles, hertugen av Orleans, skal i 1415 ha skrevet det første kjente valentinsbrevet. Han skrev til sin kone mens han satt i fangenskap i Tower of London.

Allerede i renessansen var St. Valentins dag en etablert romantisk feriedag. På 1840-tallet dukket de første kommersielle kortene opp i Europa.

Amerikanerne fulgte etter og tradisjonene vokste eksponentielt på dette kontinentet. Hvert år sendes om lag en milliard valentinskort i USA.

Valentinstradisjonen spredte seg til Norge på midten av 1990-tallet, og allerede i 2002 ble det sendt rundt 1,2 millioner kjærlighetshilsener i Norge.