(Avisa Nordland)

Mattilsynet melder at 5–6 nye hunder ble syke i natt, og at to av dem døde. Resten er nå til behandling.

Det skriver NRK lørdag klokken 10:43.

Kan ha spredt seg nordover

Hundene som ble syke i natt bor i Nord-Norge, Bergen, Hedmark, Trondheim og Sørlandet, og det er mistanke om at de lider av den samme hundesykdommen som har preget Østlandet den siste tiden.

Foreløpig har ikke Mattilsynet opplyst hvor i Nord-Norge den syke hunden hører hjemme.

Det skal være minst 20 hunder som har mistet livet, som følge av sykdommen som nå herjer i store deler av landet.

– For den enkelte hund er dette svært alvorlig, men vi vet ennå ikke om dette er smittsomt eller bare en rad av enkelttilfeller, sier Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet til NRK.

Undersøker syke hunder

Mattilsynet sier det er for tidlig å si om nattens tilfeller kan knyttes til hverandre, men de syke hundene har lignende symptomer som oppkast og blodig diaré.

– Også i går kveld kom det meldinger, men det er ukjent om de hundene nylig er blitt syke eller ei, skriver NRK klokken 11:14 om hundesykdommen.

Siste oppdatering:

Mattilsynets pressevakt bekrefter at en av de seks syke hundene befinner seg i Nord-Norge. Pressevakten bekrefter også at to av hundene er døde, og at én av de syke hundene er fra Nord-Norge – nærmere bestemt Nordland.

– Vi vet ikke om disse hundene har fått denne hundesykdommen. De har symptomer som er like, og vi vil undersøke nærmere, sier Mattilsynets pressevakt.

– Det er en spesiell situasjon, men det er først på mandag vi kan begynne å få mer klarhet i de seks tilfellene, legger pressevakta til.

Alvorlig sykdom

Flere veterinærer har de siste ukene fått inn hunder med alvorlig diaré. Årsaken til sykdomstilfellene er ikke kjent, men Mattilsynet anbefaler hundeeiere å begrense nærkontakten mellom hunder og å holde hunder i bånd slik at man har kontroll på dem.

Obduksjonen av de tre første hundene har foreløpig ikke gitt endelige svar på årsaken til at disse tre hundene døde, men Veterinærinstituttet opplyser at samtlige hadde tydelige tegn på alvorlig tarmsykdom.

– Så langt er det ikke tegn på at dyrene har blitt forgiftet. Mattilsynet vil sammen med Veterinærinstituttet fortsette arbeidet med å kartlegge sykdomsutbruddet med informasjon fra obduksjoner, prøver fra syke hunder og innhente utdypende informasjon fra aktuelle hundeeiere, opplyser de.

Anbefalingen om å unngå nærkontakt med andre hunder innebærer at hundeeiere bør gjøre en selvstendig vurdering av om de skal delta på dressurkurs, utstillinger, jaktprøver og lignende, som innebærer tettere ansamlinger av hunder inntil denne saken er avklart eller det har kommet ny informasjon.

– Hundeeiere som skal til veterinær bør også unngå nærkontakt med andre hunder, og ved mistanke om alvorlig sykdom bør dyreeiere henvende seg til klinikken før hunden tas med inn slik at smittereduserende tiltak kan iverksettes fra klinikken sin side, melder Mattilsynet.

Mattilsynet har ikke fått melding om sykdomstilfeller med lignede symptomer hos andre dyrearter.