(Lofotposten)

Alle sykehusene i Helse Nord har de siste dagene hatt problemer med røntgensystemet.

- Helse Nord IKT jobber med å rette feilen. Pasienter med behov for øyeblikkelig hjelp vil ikke bli berørt, men flere pasienter vil få utsatt planlagte timeavtaler. Helse Nord RHF hever beredskapen til grønt nivå. Alle helseforetakene i Helse Nord benytter det samme røntgensystemet, Sectra. Problemene ser ut til å være knyttet til lagringsløsningen som systemet benytter. Det er blant annet problemer med å sende røntgenbilder digitalt mellom ulike avdelinger, sykehus og lokasjoner. Det er også problemer med å få tilgang til arkiverte bilder, melder Helse Nord i en pressemelding.

Problemene oppstod rundt klokken 08.00 onsdag 7. juli og IKT-avdelingen har jobbet iherdig med å finne og rette feilen.

Fredag formiddag kunne sykehusene melde at feilen er rettet.

- Produksjonen på sykehusene er på vei tilbake og systemene er oppe og går igjen. Det vil kunne oppleves ustabilitet i perioder, heter det i ei melding fra Helse Nord.

Utsatte noen timeavtaler

Noen pasienter fikk utsatt timene sine som følge av problemene.

Dette gjaldt pasienter som skal til planlagte undersøkelser hvor det er behov for tilgang til bilder som er tatt tidligere, eller som skal tas fredag 8. juli.

– Pasienter med behov for øyeblikkelig hjelp vil fremdeles få hjelp. Helseforetakene vurderer fortløpende om de kan drive forsvarlig, uttalte administrerende direktør i Helse Nord RHF, Cecilie Daae, fredag.

Som følge av situasjonen valgte det regionale helseforetaket å heve beredskapen til grønt nivå. Dette var fordi situasjonen var uavklart og krevde økt oppmerksomhet, samordning og koordinering regionalt.