(Drammens Tidende)

SOLBERGELVA: – Jeg har leita etter den hvert år siden. Med samboeren og ungene baki bilen. På sommerferie i Risør i fjor brukte jeg hele uka på å lete. Det ødelegger alt, ferier og alt mulig.

Det sier Robert Martinsen (53) fra Solbergelva.

På forsommeren 2017 kjøpte han seg en båt, en Atlantic Marine 780 Adventure, etter at han så den på en båtmesse i Düsseldorf.

– Jeg tenkte at denne skal jeg ha. Ingen solgte den i Norge, så jeg måtte importere den direkte fra leverandøren. Jeg kryssa av for alt av ekstrautstyr, to styreposisjoner, varmeanlegg, teak overalt, todelt farge. Det finnes ingen som den i Norge.

Martinsen fikk bare én sesong med den nye båten.

I månedsskiftet november/desember 2017 forsvant den fra et lager i Krokstadelva.

Les også: Båttyver tatt i aksjon – så dukket flere stjålne båter opp

Fryktet at de skulle slakte den

Robert Martinsen politianmeldte tyveriet, og siden har båten vært etterlyst i både inn- og utland.

Han har flere teorier om hva som kan ha skjedd med båten.

– Politiet sa til meg at det kunne være et bestillingstyveri, og at den kan ha blitt kjørt nedover mot Baltikum. Disse tyvene har sjelden båtplass, og båtene kjøres dermed ofte ut av landet innen 48 timer, sa politiet til meg den gang.

Båten til Martinsen sto imidlertid plassert på en henger, og ute var det glatt og snøføre.

– Hengeren var ti meter lang, og båten veier tre og et halvt tonn. Det er ikke bare-bare å kjøre av gårde med den midt på vinteren.

53-åringen har i stedet hatt en teori om at båten kan ha stått oppbevart i en låve eller på en lagerplass en stund. Han har dermed ventet en god stund før han etterlyste båten offentlig, av en enkel grunn:

– Jeg fryktet at dersom tyvene fikk greie på at den var etterlyst, så ville de slakte den for ikke å bli tatt.

Etterlyser massivt på Facebook

Robert Martinsen er lidenskapelig opptatt av båtliv og fiske, og er del av et større båtmiljø, samt medlem av flere båtgrupper på Facebook.

Tre og et halvt år etter at båten ble stjålet, tror han at dersom båten fortsatt befinner seg i Norge, så har tyvene tatt den i bruk nå.

Torsdag ettermiddag gikk han dermed bredt ut og etterlyste båten både på Facebook-gruppene «Stjålne båter i Norge», «Båtfolk på Facebook», og på sin egen private profil.

– Båten var tofarget, men kan nå være lakkert eller foliert i en annen farge, spekulerer Martinsen.

Det burde likevel ikke være noe problem å kjenne den igjen, for det er bare solgt tre stykker av båten i Norge, påpeker 53-åringen.

Hittil har innleggene hans til sammen fått rundt 400 delinger.

Tidligere hendelser har vist at båtfolket på Facebook er årvåkne og får med seg alt som skjer, forteller Martinsen.

Nå håper han at noen der kan ha sett båten hans.

– Enten så er båten i Norge, og da finner vi den nå. Ellers så er den borte for alltid.

Kjørt land og strand rundt

Siden 2017 har mange trodd at de har sett båten til Martinsen, og han har brukt mang en ferie på å lete etter den.

Senest onsdag fikk 53-åringen et tips fra noen som trodde de kunne ha sett båten i Sandefjord. Da kjørte han fra Valle langs hele kysten og lette.

– Jeg brukte 12 timer på en tur som vanligvis tar 3 timer.

Det fremstår nesten som umulig å finne båten. Men den var dyr, 900.000 kroner kostet den. Martinsen hadde gledet seg til weekendturer med familien, ferier, og fisketurer i den spesialbestilte båten.

– Jeg gir den en siste sjans. Nå går jeg massivt ut. Den som gir et tips som fører til at båten blir funnet, vil jeg gi 50.000 kroner i dusør.