2019 er det beste året noensinne for overnatting i Nord-Norge

ET GODT ÅR: Økningen i airbnb-utleie går ikke utover hotellene.  Nordnorske hoteller har flere overnattingsbesøk fra utlandet enn hoteller på landsbasis. Her ankommer nye gjester Scandic Hotell i Narvik.

ET GODT ÅR: Økningen i airbnb-utleie går ikke utover hotellene. Nordnorske hoteller har flere overnattingsbesøk fra utlandet enn hoteller på landsbasis. Her ankommer nye gjester Scandic Hotell i Narvik. Foto:

Samtidig øker Airbnb-utleien, med store potensielle skatteinntekter for små kommuner.

DEL

(Fremover) – Det er spesielt hyggelig å konstatere at både hotell- og campingtrafikken, samt utenlandstrafikken har økt i hele landsdelen, sier regiondirektør Målfrid Baik i NHO ifølge en pressemelding.

Utenlandstrafikken hos hotellene, det vil si overnattingsbesøk fra utlandet, har økt mer i Nord-Norge enn i hele landet totalt. Mens nordnorske hoteller har hatt en økning på 7 prosent, ligger veksten på landsbasis på 6 prosent.

Narvik har dessuten den største veksten i Nordland i desember. Det viser tall fra Statistikknett. Her går det også fram at antallet overnattinger fra utenlandske gjester økte fra 1942 i 2018, til 3569 i 2019. Det er en økning på 1627 overnattinger, og utgjør 83 prosent økning.

Airbnb-økning

Samtidig som hotellene får flere overnattinger, bruker flere personer Airbnb til overnatting. Analysebyrået Capia estimerer at inntektene til utleiere via Airbnb gikk fra 2,3 milliarder kroner i 2018 til 3 milliarder i 2019.

Etter Capias beregninger skulle den totale skatten av leieinntektene vært på 462 millioner kroner i 2019. 242 millioner av disse skulle tilfalt kommunene. Det går fram av en pressemelding.

Potensielle skatteinntekter

Fra og med 2020 må alle som leier ut via for eksempel Airbnb rapportere inn leieinntekter og skatte på inntekter over 10.000 kroner. Airbnb skal dessuten rapportere inn hver enkelt utleier til skattemyndighetene.

Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO, mener at man må få bedre kontroll på Airbnb-utleie.

– Det ligger store potensielle inntekter i Airbnb-utleie for kommunene. Airbnb anslås å utgjøre like mange senger som halvparten av alle hotellsengene i Norge. I mindre kommuner – som for eksempel i Lofoten der Airbnb er svært utbredt – vil skatteinntektene kunne gå til investeringer i bedre tilrettelegging og infrastruktur, for å tilrettelegge for et voksende reiseliv som man i dag ikke har statistikk og oversikt over, grunnet manglende rapportering hittil, sier Krohn Devold i pressemeldinga.

Artikkeltags