(Avisa Nordland)

Det er VG som melder at regjeringen har diskutert å forby smakstilsatt snus, og de vurderer å nekte fremtidens nordmenn å kjøpe tobakk livet ut.

– Norge har vært et land som satt seg i førersetet i folkehelsearbeidet. Det er viktig for oss å stramme opp rammene og retningen, sier Hans Inge Myrvold til VG.

Han er Senterpartiets helsepolitiske talsperson og sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Ny strategi

Ingvild Kjerkol (Ap) skal legge frem Folkehelsemeldingen i mars. Der vil regjeringen blant annet komme med en ny tobakksstrategi. Målet skal være å få et tobakksfritt samfunn.

VG stiller Myrvold spørsmålet:

– Der kommer det en innstramming i norsk tobakkspolitikk?

– Jeg vil si en oppstramming. En ting er hva vi på Stortinget vedtar av lover og rammer, men vi må også sikre at retningen vi velger samler folket. Det har diskusjonene i partiene handlet veldig mye om, svarer han.

Inspirert av andre

Kilder VG har vært i kontakt med, melder at regjeringen diskuterer et livsvarig tobakksforbud for kommende generasjoner. I fjor vedtok New Zealand en slik lov, som sier at de som er født etter 2008 aldri vil kunne kjøpe røyk eller andre tobakksprodukter.

Med andre ord vil antall personer som «får lov» til å kjøpe tobakk vil synke hvert år – og kommende generasjoner vil aldri bli gamle nok til å kjøpe snus eller røyk.

New Zealand har vært inspirasjon for regjeringen og diskusjonene rundt tobakk, forteller Myrvold til VG.

Støtter forslaget

Forslaget får også støtte fra Kreftforeningen, som foreslår forbud mot salg av tobakk til alle født etter 2010.

Kreftforeningen foreslår også, ifølge VG, at «karakteristiske smaker som har appell til unge» blir forbudt, slik som mint eller lakris. Men selv General tilsetter smak i sin snus – bergamott, som også finnes i Earl Grey-te.

Les hele saken hos VG.