Per blir dratt inn som trener, funksjonær og dugnadsarbeider i aktivitetene hans barn har drevet med. Det begynte med at han var trener i Leknes FK i 14 år da hans to eldste barn var aktive fotballspillere. Han har også lenge vært en ildsjel i NMK Lofoten, motorsportklubben med bane på Evjen i Vestvågøy. De siste årene har han dessuten vært aktiv i Ballstad gym og turn.

– Vi har en datter som begynte med turn. Det startet med at vi var med henne på treningene og jeg ble interessert. Så ble jeg spurt om jeg ville være med på et kurs. Jeg har nå tatt masse kurs og på slutten av at vår datter var aktiv, begynte jeg som turntrener, forteller Per.

Per Westgaard

  • Alder: 62 år
  • Bor: På Leknes
  • Familie: Kone og tre barn på 35, 28 og 18 år
  • Jobb: På Lofoten Truckservice
  • Frivillighet: Har vært trener i Leknes FK i 14 år, har lang fartstid i Lofoten motorsportklubb, der han fortsatt er funksjonær, jurymedlem og teknisk kontrollant, og han har vært trener i Ballstad gym og turn de siste 15 årene
  • Fra nomineringen: «Han stiller opp på alle treningene og all dugnad som skal gjøres i Ballstad gym og turn. Han har selv ingen barn med på turn nå, men han liker å stille opp for turnglade barn og foreldre på Vestvågøy.»

Datteren, som i dag er 18 år, begynte med turn da hun var tre år og sluttet da hun var seksten år. Hun sluttet, men Per har fortsatt å lede ett parti i Ballstad gym og turn og han er hjelpetrener til et annet.

Partiet han er hovedtrener for, trener tre ganger i uka. I tillegg er det en del stevner på helger.

– Ja, det blir litt tid til dette. Jeg har vurdert å trappe ned, men lysten å fortsette kommer etter hvert, hvert år, sier 62-åringen.

Han er den eneste i Ballstad gym og turn som er rundt 60 år, men ellers i Lofoten og regionen er det vanlig med trenere i høy alder.

– Det holder meg i aktivitet med litt bøy og tøy, sier Per.

Hvorfor stiller du som frivillig?

– En gang vi holdt på i garasjen og lagde mye støy litt sent på dagen, kom en far til yngre barn enn våre og klaget på støyen. Jeg svarte at det er bedre med bråk i garasjen enn å finne en sønn eller datter med alkohol i blodet. Et par dager etter kom han tilbake og beklaget det han hadde sagt og sa at vi gjerne kunne bråke hele natta. Det er ikke bra hvis ingen engasjerer seg i barn og unge og det de gjør. Det er bra hvis man klarer å påvirke dem til å bli aktive i noe de blir opptatt av, at de har en aktivitet i stedet for at de kommer seg bort i fæle ting. Det er greit å få mennesker tidlig i gang. Turn er også helsebringende. Det er også bra at de får venner i aktiviteter de har gjort, venner over hele verden.

Per har sett sine barn få mange venner innenfor fotballen, motorsporten og fra turnmiljøet. Venner det er godt å ha på skolen også.

Har engasjementet kostet noe?

– Jeg syns det er artig og liker å drive med det. Jeg har ikke tenkt over at det skulle koste noe. Bare jeg er frisk selv, vil jeg være aktiv. Det er verre å sette seg i ro.

Vil du følge opp barnebarn også, slik du har gjort med dine barn?

– Ja, det vil være naturlig. Vi har ett barnebarn som nå er syv år og som er allerede er involvert i motorsportmiljøet her på Vestvågøy.

Frivillighetsprisen 2022

Vestvågøy kommune står bak den årlige prisen. Prisutdelingen skjer 3. september under Høstvekka på Leknes. En jury vil velge en prisvinner ut fra de elleve nominerte. De er: