Gå til sidens hovedinnhold

– På tide at politikerne våkner opp, og beskytter dette lille sårbare samfunnet fra å bli forvandlet fra et levende og aktivt fiskevær til et – unnskyld språkbruken – «Et jævla feriesenter»

Lofoting og trebarnsmor Jeanette Nystrand er bekymret for manglende håndheving av boplikten i hjemkommunen, og det hun kaller en "oppkjøpskarusell av eiendommer".

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Høsten 2020 sendte kommunedirektøren i Vågan kommune ut en høringsuttalelse på om man skal beholde eller avskaffe boplikten i kommunen vår. Det endte med at samtlige grendelag, med unntak av Strauman sør, ville opprettholde dagens ordning med boplikt. Boplikten er et av flere tiltak for å beskytte disse små samfunnene mot oppkjøp av helårsboliger som skal fungere som ferieboliger.

Mitt navn er Jeanette Nystrand, jeg er 39 år, samfunnsengasjert og tilflytter til Henningsvær. Jeg er opptatt av at vi skal ha ei livskraftig bygd, med lys i husan- hele året rundt, samt mamma til tre Henningsværinger på ni år, fem år og 15 måneder. Jeg er bekymret for manglende håndheving av boplikten i Vågan kommune. 10. juni publiserte jeg et privat innlegg om dette temaet på Facebook, reaksjonene lot ikke vente på seg, og jeg har mottatt utallige henvendelser. Her kommer mitt innlegg i redigert utgave.

Når skal Vågan kommunes folkevalgte våkne opp og se hva som skjer i Henningsvær med tanke på oppkjøp av hus og boplikt? Hvor lenge får man «sove» i timen?

Siden i fjor har det foregått en oppkjøpskarusell av eiendommer i Henningsvær, helt uten sidestykke. Oppkjøpene har foregått i fred og ro, mens vi ALLE faktisk har sovet i timen. Når vi som ønsker å ha mennesker boende i Henningsvær året rundt våkner opp og skimter konturene av medaljens bakside av alle disse oppkjøpene som er gjort, da blir det blåmandag og ramaskrik.

Problemet er etter mitt syn todelt; Vi har de kapitalsterke investorene som har lommebøker på størrelse med Nordsjøen, såkalte «rikingene», som danner nabolag på den ene siden. På den andre siden har du privatpersonene. De som i kjølvannet av rikingenes investeringer ser mulighetene og tegnene i tiden tidsnok. De forstår markedet, og skjønner at når mange veldig rike mennesker starter å «kjøpe opp» plasser, da er det på tide å kaste seg på eiendomskarusellen. Disse privatpersonene danner eiendomsselskaper med formål om å kjøpe opp eiendommer i samme området. Dette er ikke ulovlig, faktisk ganske smart. Problemet oppstår når det er «få» boliger i området tilgjengelig. Boliger som blir solgt legges rett ut som leieobjekter på Airbnb. Legg så til alle de «andre» Airbnb-utleierne her i Henningsvær fra før av. Pluss gjerne på problematikken med den nye definisjonen av «langtidsleie august-mai» der du må flytte ut av boligen du ønsker å leie året rundt. For i disse månedene skal huseierne gjøre penger. Store penger. Og du som har bosatt deg i Henningsvær blir «fortrengt» av huseieren og Airbnb-turister gjennom hele sommeren. Dette til tross for urimelige høye leieinntekter de månedene de driver «langtidsutleie». Å forvente at barnefamilier og andre mennesker som bor og jobber i Henningsvær skal flytte ut av «hjemmet sitt» hver sommer fordi huseier skal tjene store penger gagner ikke samfunnet vårt.

Da snakker vi samfunnsproblem, folkens!

Bildeserie

Bør det innføres boplikt i Lofoten? Dette mener leserne

Uro, støy og etterspørsel av boliger

Festing, støy, uro og bråk fra nettopp Airbnb-utleieobjekter har vært tilfelle i helgen som passerte. Mange Henningsværinger som jeg har snakket med er forbannet, oppgitt og lei seg på vegne av «Værret», og den utviklingen vi opplever her. Noen har faktisk også sagt at de har lyst til å selge boligen sin for å flytte herfra. Flere barnefamilier og andre som har jobb i Henningsvær leter etter bolig for langtidsleie inkludert sommermånedene. I dag må flere som leier hus flytte ut om sommeren, for at huseierne skal gjøre store penger på turister. Flere innbyggere blir nå tvunget til å se på kjøp av hus, som de muligens ikke vil få råd til likevel, grunnet oppkjøpere med stor kapital som kjøper kun for investering. Gruppen «Husrom i Henningsvær» på Facebook er full av mennesker som ønsker langtidsleie. Jeg skulle ønske at Henningsværingene forbarmet seg over sine «egne» innbyggere først, FØR man tar inn turistene.

Eller er dette en utopi?

I lekegrinda til oppkjøperne

Nå har Norges åttende rikeste mann kjøpt to hus og investert godt i Henningsvær. Tviler på at denne mannen har tenkt å ta med seg familien sin for å bosette seg i dette flotte fiskeværet. Nå er det på tide at politikerne i denne kommunen VÅKNER OPP, og beskytter dette lille sårbare samfunnet fra å bli forvandlet fra et levende og aktivt fiskevær, til et – unnskyld språkbruken – «Et jævla feriesenter». Jeg har enda til gode å høre om innbyggere som ønsker å bo midt i et feriesenter. Å føle seg fremmedgjort i sine egne kjente omgivelser skal man ikke spøke med. Kanskje mest overraskende er det at det er din egen nabo som gjør dette mot deg og Henningsvær. Men hvem er egentlig naboen din? Det er i dag store sjanser for at naboen er en person du aldri har møtt, et investeringsselskap du ikke har noe forhold til. Det er mest sannsynlig en person eller et selskap som holder til sør i landet og aldri har satt sin fot i Henningsvær.

Les også

Anne Jorid (50) mener at politikerne bør tenke på å innføre boplikt

En ny tidsepoke for «Værret»?

En ny tidsepoke for Henningsværs utvikling er allerede i gang. Henningsvær, som det unike fiskeværet det er, er noe av det hippeste, kuleste og fineste som finnes. Det vitner alle besøkende om, men det har ikke bestandig vært sånn. Spør de lokale om det.

Stedet er på mange måter den komplette reiselivsbedrift fra før av, her ute i havgapet, for vi har alt vi behøver på stedet, og det er helt unikt.

Vi har fjorårets sommer friskt i minne. Den har på godt og vondt blitt Værrets felles oppfatning når det kommer til turisme. Pengesterke investorer har allerede kjøpt det som kjøpes kan langs bryggekanten. Helårsboliger legges rett ut på Airbnb, for her er det ingen konsekvenser ved å bryte loven. Og det bygges flere fritidsboliger enn helårsboliger her. Et samfunn, med kollektive interesser, som gagner både barn og voksne, fastboende og turister. Er denne tiden over i Henningsvær?

Hva er Henningsværs behov?

Vi behøver boliger/leiligheter her for langtidsleie, til en edruelig og anstendig pris, vi behøver eldreboliger, hybelhus til sesongansatte, at det bygges boliger for helårsbosetting, og at bygging til fritidseiendommer strammes inn NÅ. Vi behøver arbeidsplasser, barnehage, og skole, men for at dette skal bestå, må det være barn her, ellers så legges dette ned.

Det samme gjelder for alle lag og foreninger, de må fylles av mennesker som bor her året rundt. Og hvor skal vi finne disse folka, når de ikke gidder mer? Når vi ikke kjenner oss igjen? Når det er så få i klassen, at det savnes lekekamerater? Eller når det er ingen som spiller fotball på den fine fotballbanen vår? Eller når husleien blir så dyr, at man ikke har råd til å bo her, men må flytte?

Vi behøver ingen statue ute på en holme i havet, her i Henningsvær. Vi behøver fartsdumper på veiene våre, gang -og sykkelstier for sikkerheten til våre barn, korrekt og eksisterende søppelhåndtering, og vi behøver hjelp fra våre myndigheter når det gjelder å håndtere det enorme trykket på våre veier, samt utfordringer med parkering, og villcamping på våre barns få friområder. Mens mest av alt behøver vi hjelp til å fylle husene våre med folk, året rundt.

Hvem tar ansvaret for Henningsværs framtid?

Hvis vi alle tar til «vett», og gjør det som det kreves av oss, for å drive dette lille unike og verdifulle samfunnet framover, med alt det inneholder, gjør vi en verdifull egeninnsats for fiskeværet Henningsvær.

Men da må vi gjøre kloke valg, for framtiden, for «Værret» og stille oss selv to spørsmål:

– Hva har jeg som individ bidratt med i det siste, til det samfunnet jeg er en del av?

og

– Hva er viktigst for Henningsvær? Menneskene som bor her, at de har hus å bo i, eller arbeid eller er det viktigste at det kommer flere turister hit og at noen blir rik på bekostning av samfunnet rundt en?

Og misforstå meg rett, vi er på ingen måte imot næringsutvikling her. Det skal vi ha, selvfølgelig, i alle bauger og kanter. Men hvordan skape balanse på et sted, der smertegrensen enten du vil eller ikke vil innrømme dette, har nådd sitt nivå?

Oppkjøperne av eiendommer i Henningsvær kjører dette samfunnet i en retning som bekymrer meg stort. Jeg er redd for at dette er begynnelsen på slutten for oss som barnefamilie i «Værret».

Hvis Høyre, FrP eller Venstre kommer i posisjon, så er jeg redd for at boplikten forsvinner helt og at utviklingen vi ser har begynt -virkelig vil skyte fart.

Kjære Vågan kommune, det er ikke innviklet å bedrive oppfølging av boplikten. Jeg foreslår å sjekke ut nettsiden til Airbnb, og kontroller de utleieboligene som ligger der, i forhold til loven om boplikt og langtidsutleie. Kjør personlig boplikt på alle eiendommer, avskaff slektskapsunntaket og innfør boplikt på alle ubebygde tomter/arealer i Henningsvær.

Slik kan fiskeværet og hjemplassen vår bestå som et ekte, tiltrekkende og levende helårssamfunn.

Les også

Angelica (28) mener at politikerne bør innføre boplikt: – Slik at vi unge som flytter hjem ikke blir utkonkurrert av rike søringer som skal ha feriehus

Kommentarer til denne saken