Torsdag kveld starter Lundefestivalen på Røst forsiktig med St. Hans-feiring. Der blir det ifølge programmet, tradisjonell bålbrenning på Sandbergan i Nesset, helt nord på øya. Da kan folk grille eller tilberede medbrakt mat i bålpanne.

Fornøyde unger gir lykkelige voksne

Fra fredag til søndag blir det imidlertid fullt program med utstillinger, lekeaktiviteter og «Røstkvelden», som starter 20:30 og varer til lokalet stenger 02:30. Der blir det kulturinnslag med flere lokale kulturpersonligheter, og tradisjonell festaften med bandene «Reloaded» og «Tuttuduru».

– Det har dessverre ikke latt seg gjøre å arrangere festivalen under pandemien, så 2019 var siste Lundefestival, så nå gleder vi oss masse, forteller presseansvarlig, festivalsjef, altmuligkvinne og ordfører på Røst, Elisabeth Mikalsen til Lofot-Tidende.

Hun er spent på hvordan besøkstallet blir, da flere festivaler har opplevd en tendens til nedgang i antall besøkende etter pandemien.

– Vi håper det går bra. Det som er forskjellen på vår festival og mange andre er at vi prøver å legge opp til at det er en familiefestival med stort fokus på tilbud for barn. Har barna det bra koser også de voksne seg, sier hun.

Utstillinger og filmframvisning

Lørdagen er fullpakket med utstillinger og også visning om tre filmer som Arkiv i Nordland har digitalisert fra Hörnell-samlingen. Disse er «Destination Lofoten», om Lofotfisket, «Vingar under Midnattsol», som blant annet handler om eggsanking i fjellene rundt Røst, og «Alfred Örnfångaren» som handler om ørnefangst på Værøy.

Av utstillinger kan nevnes fotoutstilling av bildene til Sven Hörnell, en svensk fotograf som besøkte Røst på 50-tallet. Både filmene og fotoutstillingen presenteres av Arkiv i Nordland.

Ungdom født mellom 2004 og 2011 inviteres til leirdueskyting, det blir vist filmer fra «Røster», kortfilmer som dokumenterer dagliglivet på Røst i fortid, nåtid og i framtiden. På ettermiddagen blir det fotballkamp mellom Røst og Drag.

Søndag er det gudstjeneste, salgsutstilling, lekeaktiviteter og allsang i Omsorgsstua på Røst helsesenter. Og så blir det en spesiell aktivitet for ungdom.

Frivillige er viktige støttespillere

I år er Røst skytterlag én av Lundefestivalens gode støttespillere. Festivalen skriver på sin facebookside at de har lagt ned en betydelig innsats for aktiviteter for ungdom.

– De organiserer arrangement med både miniatyr- og leirdueskyting i løpet av festivalhelga. I tillegg har de påtatt seg å organisere paintball for ungdommen for oss. Det setter vi stor pris på. Paintball-utstyr får vi låne hos Røst kommune. Da vi ikke har noen fast paintball-bane har gode hjelpere i Røst skytterlag rigget en bane ved skytterhuset. Dette blir gøy, skriver de.

Det er fullt mulig å komme seg til Røst for en dagstur med Moskenesferga.