Gå til sidens hovedinnhold

Oslo Høyre vedtok varig vern av LoVeSe. Det får partifeller Nordland Høyre til å reagere

Artikkelen er over 1 år gammel

I helga gikk Troms og Finnmark Høyre, med Frank Bakke-Jensen i front, hardt ut mot et vedtak fra Oslo Høyre om varig vern av LoVeSe. Nå følger Nordland Høyre etter.

(Fremover)

Det går fram av ei pressemelding fra Nordland Høyre. Ifølge pressemeldinga har Høyre programfestet at LoVeSe – Lofoten, Vesterålen og Senja – skal konsekvensutredes før de tar stilling til hvorvidt hele, deler eller ingen av områdene skal åpnes for petroleumsaktivitet.

– Vi i Nordland Høyre vil kjempe for at dette punktet skal bestå i partiprogrammet, sier stortingsrepresentant Jonny Finstad ifølge pressemeldinga, som videre viser til at ny teknologi er i stadig utvikling, med stadig strengere miljøkrav.

Holder fast ved konsekvensutredning

Partiet mener derfor det er «nødvendig å holde fast på en konsekvensutredning av LoVeSe. Så lenge fossil energi fortsatt vil være en del av verdens energibehov i minst 50 år fremover, bør Norge gå i front på dette området og stille verdens strengeste miljø og klimakrav».

Finstad mener ei konsekvensutredning er viktig for å involvere regionale myndigheter og politikere inn i prosesser for å veie samfunnsinteresser opp mot hverandre.

– Vi er generelt bekymret for at fylket, landsdelen og distriktene pålegges stadig økende vern som hindrer samfunnsutvikling, skaping av nye arbeidsplasser og bosetting. Oslo Høyre sitt vedtak og holdning i slike spørsmål bidrar ikke til å stoppe fraflyttingen fra nord, og er svært beklagelig, sier Finstad ifølge pressemeldinga.

Les også

Høyre i nord vil ha vindmøllepark på NRK-tomta i Oslo

Les også:

Støtter nabofylket i nord

Utspillet kommer etter at Troms og Finnmark Høyre, i en årsmøteuttalelse, tok et oppgjør med det samme vedtaket i helga. Med en humoristisk undertone svarer fylkespartiet på vedtaket til partifellene i Oslo med noen forslag for å gjøre hele Norges hovedstad bedre tilpasset for «finnmarkinger og andre langveisfarne».

Uttalelsen er publisert på Fremovers debattsider.

Ifølge Frank Bakke-Jensen er deres uttalelse også en litt ironisk betraktning om hvordan man behandler aspektet om at kunnskap ligger til grunn for politiske vedtak.

– Hvis man i Oslo Høyre mener man kan begrense handlingsrommet, eller blande seg inn i ting som lokal- og regionalpolitikerne nordover bør ta del i, så mener jeg vi også kan komme med innspill om hvordan man skal organisere hovedstaden vår. Vi skal jo også reise dit av og til. Det er ikke bare oslobeboernes by. Det er hovedstaden til hele Norge, sa Bakke-Jensen til avisa iFinnmark i helga.

Oppgjøret ble også tema i NRKs debattprogram Dagsnytt 18 mandag, der Bakke-Jensen og Oslo Høyres Heidi Nordby Lunde møttes til debatt.

Les også

Hele Norge, hele tiden, samme hva!

Les også:

Kommentarer til denne saken