Vestvågøy kommune ved kommuneoverlege Eva Kibsgaard Nordberg oppdaterer om koronavaksinen:

«Beskyttelsen mot å bli alvorlig syk av koronavirus blir bedre med oppfriskningsdose. Derfor anbefaler vi nå alle over 65 år å ta denne dosen.

1. september ble oppdaterte vaksiner fra Moderna (Spikevax) og Pfizer (Comirnaty) godkjent til bruk i EU. Pfizer sin vaksine kommer først, og vil være tilgjengelig i kommunene fra uke 37 og 38.

Spørsmål og svar:

Kan jeg velge hvilken vaksine jeg skal få?

– Kommunene har stort sett de opprinnelige vaksinene liggende, men FHI vil fra nå av bare sende ut de oppdaterte vaksinene. Ønsker du den opprinnelige vaksinen, kan du spørre etter denne. Som vanlig kan man velge om man vil ha Comirnaty eller Spikevax.

Hva er forskjellen på den opprinnelige vaksinen og de oppdaterte vaksinene?

– De oppdaterte vaksinene av Comirnaty og Spikevax inneholder mRNA fra det opprinnelige wuhanviruset i tillegg til mRNA fra en omikronvariant. Hensikten med å oppdatere vaksinene er å tilpasse dem til stadig nye varianter av koronaviruset. De opprinnelige mRNA-vaksinene gir god beskyttelsen mot å bli alvorlig syk. Vi forventer at de oppdaterte vaksinene gir en tilvarende god beskyttelse mot alvorlig sykdom. Du kan lese mer om vaksinen her: https://www.fhi.no/sv/vaksine/koronavaksinasjonsprogrammet/koronavaksine/

Hvor lang tid skal det gå mellom dosene?

– Det bør ha gått minst 4 måneder siden du fikk forrige oppfriskningsdose.

Jeg har gjennomgått covid-sykdom. Må jeg likevel ta oppfriskningsdose?

– Ja, anbefalingen om ny dose for personer 65 år og eldre gjelder uavhengig av om man har gjennomgått infeksjon. Men det anbefales å vente en viss tid, se neste spørsmål.

Hvor lang tid etter gjennomgått luftveisinfeksjon, som antas å være covid, kan jeg ta oppfriskningsdose?

– Det bør gå minimum 3 uker, men et lengre intervall vil som regel gi en bedre immunrespons.

Har den oppdaterte vaksinen flere eller andre bivirkninger?

– Bivirkningene ved bruk av de oppdaterte vaksinene ser så langt ut til å være veldig lik det vi har sett ved bruk av de opprinnelige vaksinene.

Får jeg innkalling til vaksinasjon?

– Vi har både tilbud om drop-in og timebestilling, se her for informasjon: https://www.vestvagoy.kommune.no/aktuelt/koronavaksine.12294.aspx »