Gå til sidens hovedinnhold

Onela (50) fra Australia har øyne for Lofotens «bakgård»

Artikkelen er over 1 år gammel

Onela Keal maler og fremhever detaljer i en ellers forbigått omgivelse blant forfalte rester av industri og fiskeri, særlig i Stamsund. Som fotograf blir man mektig misunnelig på hennes evner til å fange lyset og presentere det for oss, skriver Vebjørn Storeide i dette leserbidraget.

Hun har for tiden en utstilling kalt «Iconic Stamsund», i bua til Marianne Thallaug Wedset. Der presenteres femten av hennes verk som setter Stamsund og fiskeindustri i et bedre lys.

– Disse bildene fokuserer på industriområdene i Stamsund, og viser scener med strukturer som kan gå ubemerket hen, blir sett fra et negativt synspunkt eller overskygget av det fantastiske landskapet som omgir dem, sier hun selv om maleriene.

Onela er født i Adeleide i Australia, og vokste opp i hovedstaden Canberra. Faren er australsk og moren svensk. Navnet Onela fikk hun etter en svensk konge i heltediktet «Beowulf».

Hun er litt av en verdensborger og flytter stadig rundt mellom England, Sverige og Australia. Siden 2006 har hun inkludert Stamsund på listen over steder å oppholde seg.

Første gang hun kom hit var det fordi hun fikk et oppdrag på Figurteatret i Stamsund. Hun forelsket seg i omgivelsene, særlig Tankholmen, og har returnert hit såpass mye at man mer eller mindre nå kan telle henne som fastboende.

Det er et imponerende arbeid hun har lagt ned i sine malerier. Det er så nøye detaljer, at her er det tydelig at det ikke bare er klusjet ned noe, i et kort inspirert kunstnerisk innfall.

Det viktigste verktøyet, øyet som ser ting, har hun helt klart skjerpet til det ytterste. Hennes malerier anbefales på det sterkeste for alle som liker forståelig kunst.

Bildeserie

Onela lager kunst av forfalte rester av industri og fiskeri i Lofoten. Se maleriene hennes

Kommentarer til denne saken