En ettermiddag midt i oktober ankommer leder i Vestvågøy Historielag, Kolbjørn Bugge, Lofot-Tidendes redaksjon. Han holder fram årets godbit: Årboka Lófotr, selveste Vestvågøyboka, 2019. Nå lanseres den. Herved er 2019-utgaven tilgjengelig hos Libris, Coop og Rema på Leknes.

Slik kan Vestvågøy-folk lære seg selv å kjenne, gjennom glimt fra øyas historie som kan glimre fra boksidene utover mørketida.

Litt av hvert

Vi kan lese om Ole J. Johansen fra Petvik: «Han måtte være alt annet enn skvetten og uredd da han midt i 1930-årene bestemte seg for å starte fiskekjøp på noen større knauser og steiner like utenfor hovedgården der han bodde.»

Vi kan lese om idrettslaget Blest, som nå har rundet 50 år.

Vi kan få med oss historien om Kjeøy – Lofotens yngste fiskevær.

Vi kan lære om Gerhard Schøning, født 1722 i Buksnes, og boksamlinga hans.

Vi kan lese om Eltoft skole fra 1865 til montessoriskolen av i dag.

Vi kan høre om hvordan treåringen Gunnar Ingolf ble «plyndret og ydmyket av hvite italienere» i 1947.

Vi kan ikke minst lese om gården Kongsjord i Rolvsfjord, om presteslekta Pheiff og Althandt i Nord-Borge, om hurtigrutekaia og andre anløpssteder, og om beskytningen av MK «Sjøulken» i 1941.

Og enda litt

Og ikke nok med det: Vi får servert en nesten glemt historie fra Gjerstad, historien om Ullvaren på Leknes, en fortelling om Brynhild og kråka, samt mye mer.

Og forresten: Vi må ta med den aktive damen Andrea Moen fra Stamsund, pinsevennenes ambassadør Gudrun Stenbakk, barndomsminner fra Leirvika, og en ordfører som sonte på Hustad Tvangsarbeidsleir etter krigen.
Ja, dette bare for å nevne noe av hva årboka Lófotr har å by på i år: Mange små lys av historie som til sammen sørger for at skjebnefellesskapet vårt ikke lar seg oppsluke av glemselens mørke.