Hør Lars Haltbrekkens advarsel under:
Regjeringen øker strømstøtten med over 1,1 milliarder kroner etter forhandlingene med SV.
– Nå kan folk gå inn i jula med senkede skuldre i visshet om at fellesskapet stiller opp, sier Arbeiderpartiets energi- og miljøpolitiske talsperson Terje Aasland.
Ikke alle er enige i at skuldrene senkes med den nye strømpakken - les reaksjonene fra opposisjonen her.
Se Lars Haltbrekken (SV) og Terje Lien Aasland (Ap) presentere den nye strømpakken i videovinduet under:
Her er de viktigste oppdateringene:
TAR STØRRE DEL AV REGNINGEN: Regjeringen foreslo forrige lørdag at staten skulle ta 50 prosent av regningen for det overskytende når strømprisen overstiger 70 øre per kilowattime. Støtten gjelder forbruk opp til 5.000 kWh per måned. Nå øker regjeringspartiene og SV andelen til 55 prosent.
I sitt forslag hadde regjeringen satt av 4,6 milliarder kroner til strømpakken. Nå økes pakken med over 1,1 milliarder kroner.
MER TIL DEM SOM HAR MINST: SV uttalte før forhandlingene at de ønsket mer pengehjelp til dem som mottar bostøtte og sosialhjelp. Den nye pakken inneholder 465 millioner kroner i økt bostøtte fra januar til mars. 118 millioner går til bostøtte for desember. I tillegg kommer 200 millioner kroner til kommunene som skal gå til økt sosialhjelp.
LIKEBEHANDLING AV BORETTSLAG: Regjeringens første strømpakke inkluderte ikke strømregningene til beboere i borettslag og sameier med felles strømmåler. I den nye pakken kompenseres husholdninger i borettslag, sameier og aksjeleiligheter for både forbruk for fellesmålt strøm og individuelle målere.
OMDISKUTERT ORDNING UTSETTES: I januar skulle vi fått ny nettleie som skulle stimulere til at folk endret strømvanene sine. Kritikerne har pekt på at mange sårbare husholdninger ikke har mulighet til å endre forbruk, og at de dermed ville få en ekstraregning mens andre fikk rabatt. Nå vil regjeringen utsette ordningen til etter våren 2022.
Jobber for at nettleie-ordningen ikke blir noe av
SVs Lars Haltbrekken er glad for at den nye nettleieordningen utsettes - og vil presse på for å skrote den for godt.
– Det er viktig, siden denne ordningen har skapt stor usikkerhet hos mange. Avtalen er at den ikke skal innføres våren 2022, så kommer SV til å jobbe videre for at den nye ordningen ikke blir noe av.
Men har egentlig politikerne mulighet til å utsette nettleieordningen? Nei, mener Energi Norge. Les hvorfor i denne saken.
Målet med en ny type nettleie var å utjevne belastningen i strømnettet. Derfor ville nettleieselskapene gi «prissignaler» for at kundene skulle flytte mer forbruk til perioder av døgnet hvor belastningen på strømnettet var lav.
Nettleien skulle bli betydelig lavere mellom klokken 22 og 06 enn på dagtid. I tillegg skulle timen du brukte mest strøm i løpet av én måned bestemme hvor du skulle betale i fast sum, det såkalte fastleddet.
Ikke fornøyd
Haltbrekken understreker at SV ikke er helt fornøyd med hva de fikk utrettet i forhandlingene med Ap og Sp.
Partiet skulle ønske at ordningen dekket mer av strømregningen til folk med vanlige inntekter, men Haltbrekken sier at det var vanskelig å få på plass en ordning med gradering etter inntekt på kort tid.
Fremskrittspartiet og Rødt var raske til å påpeke at SV ikke hadde fått så store gjennomslag som de tidligere varslet at de ville kreve.
– Selv etter SVs mikroskopiske endringer, vil strømregningene være en stor belastning for mange husholdninger, sier Frps Frank Sve til Nettavisen.