(Avisa Nordland)

Det melder regjeringen i en pressemelding fredag.

- Det er trafikkfarlig å bruke mobiltelefonen nå en kjører bil. Det har vært forbudt siden 2000. Likevel ser vi at mange ikke klarer å legge vekk mobilen når de kjører. Derfor øker vi nå bøtene til 5000 kroner og prikkene fra to til tre hvis enn blir tatt med bilen, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide i pressemeldingen.

En tredobling

Endringene ble bestemt i statsråd fredag, og trer i kraft ved nyttårsskiftet. I dag er boten på 1700 kroner, noe gir en økning på nesten en tredobling. Prikkbelastningen ble innført i 2019.

- Det har ikke hatt den ventede effekten. Vi må derfor ty til sterkere midler. Med høyere bøter og enda en prikk, håper jeg sjåfører ser alvoret i dette. Det skal være så trygt som mulig å være i trafikken. Da må alt fokus være på det som skjer når en kjører, sier Hareide.

- Ikke akseptabelt

- Det er viktig at politiet har sanksjonstiltak som både virker forebyggende og får konsekvenser for de som bryter loven. Dette er en kraftig økning som jeg håper får folk til å tenke seg om. Det er ikke akseptabelt å bruke mobiltelefon når en kjører bil, og derfor får du nå svi dersom du gjør det, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland.

I tillegg til den voldsomme økningen i bøtesatsene for mobilbruk i bil, blir satsene for alle forenklede forelegg økt. Dette i henhold til konsumprisindeksjusteringen fra 2018 til 2020.

- Bøter skal være avskrekkende. Da må vi sørge for at de holder et nivå som er i takt med prisutviklingen, sier samferdselsministeren.