Offersøyveien: «Europas dårligste Europavei, og en gullgruve for bilbergerne»

Her viser GPS at det er kortere vei å kjøre Offersøyveien og over Leitebakken, enn å fortsette på europaveien fra vest mot øst i Lofoten. Offersøyveien er ikke egnet for større biler eller mye trafikk.

Her viser GPS at det er kortere vei å kjøre Offersøyveien og over Leitebakken, enn å fortsette på europaveien fra vest mot øst i Lofoten. Offersøyveien er ikke egnet for større biler eller mye trafikk. Foto:

Av

Situasjonen langs Offersøyveien på Vestvågøy er verdig noen ord, skriver Terje Strømsnes i dette leserinnlegget.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Dette var en enkel bygdevei som hadde sitt utgangspunkt på Leitebakken og endte i en snuplass i nærheten av dagens Skreda rorbuanlegg. Veien, som ble bygd på tidlig 1960-tall, hadde først grusdekke, og fikk seinere asfalt. Bredden har vært den samme hele tiden.

En ferdselsåre som skulle gi beboerne i grenda Offersøy grei vei hjem og ut. Etter at E10 ble lagt over Offersøystraumen og gjennom tunnel under Nappstraumen ble bygdeveien plutselig en gjennomfartsvei.

Sommerstid er den nå nærmest blitt Europavei, fartsgrense 80 kilometer i timen. På 95 prosent av strekningen er det ingen mulighet til å ta unna møtende trafikk utenom de få avkjørslene og møteplassene. Veien har så å si ingen skulder; Ender du utenfor asfalten, så er du i grøfta.

Hallo, dere som steller med trafikksikkerhet og infrastruktur!

Mener dere alt er såre vel langs denne veien? Er den dimensjonert for tungtrafikk, busser, bobiler, traktorer og privatbiler i tusentall hver sommer? Er fartsgrense 80 egnet på en vei som stort sett ikke lar biler møtes utenom få avkjøringer og møteplasser, gjennom bebyggelse, innblandet betydelig virksomhet av saktegående traktorer? Biler med GPS ledes ustanselig via denne veien fordi den regnes som kortest, øst-vest.

Dette er historien om bygdeveien som ble Europavei til en usannsynlig billig penge. Kanskje Europas dårligste Europavei. Det er også veistrekningen som ble en gullgruve for bilbergerne. Trolig også et mareritt for forsikringsselskapene.

Noen med ansvar for dette, kanskje også med myndighet, som føler for å si noe om elendigheten?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken