Opprinnelig publisert i Lofot-Tidende

Rapporten fra årets strandryddeuke i mai klar og konklusjonen er at strendene er renere og forhåpentligvis har man økt bevisstheten hos innbyggerne.

Årets strandryddeaksjon har samlet inn 15 tonn avfall. 573 personer har bidratt til å rydde og registrere avfall. Totalt har strandryddeaksjonen ryddet 58,3 kilometer strand i år.

I samarbeid med Lofot-Tidende skal det også deles ut en miljøpris for å hedre en privatperson som har stått på for å få ryddet strendene. Premien blir et fat utformet av glassblåser Anders Tangrand.

Under følger kanidatene og noen ord fra begrunnelsen til de tre som er valgt ut:

Haldis Waag – Tilhører Steine Grendelag. Haldis har vært primus motor for å få ryddet i fjæra på Steine i 3 år. Hun må sies å være en pådriver for å få folk med til å gjøre denne jobben, og har i løpet av disse årene ryddet henholdsvis 8 +15+7 km. Hennes engasjement når enda videre enn selve strandryddeuka og hvert år har ryddingen pågått over flere uker. Haldis er pensjonist, og ingen ungdom lengre – men engasjementet for en ren natur holder dama i aktivitet. Hun gjerne skulle sett flere ungdommer ute å rydde. Det er vanskelig å ikke la seg imponere.

Hilde Toreid– Tilhører Steinfjorden Grendelag. Hilde utmerket seg allerede for to årsiden, men en grundig opprydding og registrering på Langneset i Steinfjorden, og har fulgt opp ryddingen i fjor og i år. Det skal også sies at etter den første ryddeaksjoen i Steinfjorden, har flere blitt inspirert til å ta et tak og området er godt dekket. Hilde har på grunn av eksamener ikke vært like aktiv i år, men kan hvile litt på lauvbærene siden det tydeligvis er mange som lot seg inspirere og dette har ført til flere ryddeaksjoner i nærmeste omegn. Hilde fikk med seg hele familien (på tvers av generasjoner), og naboer med i ryddingen – og hun var også trukket ut til RIB turen med LAS til Refsvika i sammen med Aqua Lofoten Coast Adventure. Tildaglig er Hilde helsesøster. Hun er også svært nøyaktig med registreringene som har vært LAS til god hjelp i analysearbeidet.

Frantz Sortland – Lærer på Svolvær skole/og tidligere på Laukvik skole. Frantz har også deltatt med skoleklasser alle tre årene. I år tok han med seg både a, b og c på 7 trinn, til sammen var de 52 elever, på sykkeltur (!) til Børvågen i Vågan kommune. Frantz har på en fin måte dratt sitt engasjement inn i skoleverket der han er, og mange elever har fått en førstehåndskunnskap om hva marint avfall er. Ut fra bildene å dømme har Frantz også lyktes med å flette rydding inn i en positiv setting, der en god gjerning kombineres med bålkos og bading. Vi har stor tro på at dette har mye å si for skoleungdommen, som både får bidra til en god gjerning og samtidig får nyte desserten med et rent naturområde.

OPPDATERT: Avstemningen som ble avsluttet onsdag klokken 16.00 viser at Haldis Waag fikk flest stemmer. Vi gratulerer!

Alle ryddelag er også med i trekningen om en premien på 10.000 kroner i samarbeid med Lofotprodukt. Den skal gå til en ideell organisasjon, og 5000 kroner av premien øremerkes til tiltak for barn og ungdom. Skoler og skoleklasser kan beholde premien selv.