Feiret 40 år med historie i Vestvågøy

Direktør Geir Are Johansen i Museum Nord, overrekker en gave til familien Ringstad. Her representert med Robin Ringstad.

Direktør Geir Are Johansen i Museum Nord, overrekker en gave til familien Ringstad. Her representert med Robin Ringstad. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Vestvågøy historielag feiret 40-årsdagen med konferanse på Borg, men laget har store planer for fortsatt feiring utover året.

DEL

– Jeg vil at vi skal rette blikket mot Kåre Ringstad og hedre ham, for han har gjort så mye for å få fram Vestvågøys historie. Det sa historielagets formann Kolbjørn Bugge under avslutningen av konferansen. Robin Ringstad ble overrakt en gave på vegne av familien Den var det Museum Nords direktør Geir Are Johansen som delte ut.

– Kåre Ringstad var en ener for dette arbeidet her i området, så det må ikke bli glemt, sier Bugge etter at konferansen er over.

– Ringstad sa alltid at Vestvågøy er et arkeologisk eventyrland, og det er fremdeles mye å oppdage og mange historier igjen som skal fortelles, legger han til.

Vestvågøy historielag ble stiftet i 1977 og har vokst godt i årene etter.

– Det har blitt et stort historielag i både nordnorsk og norsk sammenheng. Det er vi veldig godt fornøyd med, forteller Bugge.

– Det var mange ideer i styret om hvordan vi kunne feire med en jubileumskonferanse. Når vi fikk et slikt samarbeid som dette med vikingmuseet på Borg og Museum Nord, så var det veldig bra for oss, synes Bugge.

Publikum klapper fornøyd etter at seks timers jubileumskonferanse er vel i havn.

Publikum klapper fornøyd etter at seks timers jubileumskonferanse er vel i havn. Foto:

– Jeg har inntrykk av at dette var like interessant for dem som for oss. Det var fullsatt sal og temaene var interessante, med veldig gode forelesere. Vi føler at vi fikk historia om Vestvågøy og Vågar fortalt i en sammenheng. Lars Erik Narmo hadde en veldig god beskrivelse av de arkeologiske funnene som er gjort i området, oppsummerer Bugge.

– Vi får se om vi får til noe slikt i samarbeid med museet også senere. Det ga i alle fall mersmak for oss, understreker Bugge.

Ordfører Remi Solberg og historielagets Eldar Andersen overrekker gave til historielagets formann Kolbjørn Bugge.

Ordfører Remi Solberg og historielagets Eldar Andersen overrekker gave til historielagets formann Kolbjørn Bugge. Foto:

Historielaget er ikke ferdig med feiringa. Det 25. april skal Torbjørn Seiring holde foredrag om Aspa-slekta. Pål Eikås i Stamsund skal ha ei vandring i vikingland for historielaget. Det blir besøk på dronninggrava på Einangen og ut på høsten blir det foredrag om husmannsveldet.

– Vi kommer til å ha litt ekstra arrangementer det her året. Vi er et oppegående historielag og har god aktivitet med stor oppslutning fra medlemmene. Så vi er veldig godt fornøyd med det som har skjedd opp gjennom de her 40 årene, konkluderer Bugge.

Hvordan tror du de neste førti årene blir for historielaget?

– Det er eldre folk, i 50–60 årsalderen som er interessert i dette arbeidet og mange er kommet i en alder der man kan forvente at de faller fra om ikke så lange. Det med å få yngre folk til å være med og føre laget videre er jeg litt usikker på. Jeg håper at de kommer til og tar i et tak. For det er enda mer som er uoppdaget i dette arkeologiske eventyrlandet. Det er enormt hva som er skrevet mellom permene i årbøkene våre fra 1978. Mye er samlet, men det er fremdeles mye igjen. Vi må bare være optimister og si at de yngre kommer og de tar over, håper Bugge.

Artikkeltags