Politiet advarer mot «direktørsvindel» - bedrifter og foreninger forsøkt lurt

Artikkelen er over 2 år gammel

Troms politidistrikt har i det siste mottatt flere anmeldelser om såkalt direktørsvindel, der både bedrifter og foreninger er forsøkt lurt til å overføre penger.

DEL

(Rana Blad) [Nord24] I en pressemelding forteller de at det har kommet inn flere anmeldelser.

- Anmeldelsene vi har mottatt nå er fra virksomheter som har avslørt svindelforsøket før de har overført penger, men vi har også tidligere saker hvor penger er overført før bedrageriet er avslørt, sier næringslivskontakt Merethe Samuelsen i Troms politidistrikt.

De opplyser at Direktørsvindel kjennetegnes ved at personer, som utgir seg for å være i ledelsen i bedriften eller foreningen, tar kontakt med en underordnet i selskapet og manipulerer vedkommende til å foreta urettmessige transaksjoner. Dette kalles også for CEO-bedrageri, som har sitt navn fra tittelen CEO (Chief Executive Officer – administrerende direktør).

- Det er grunn til å være ekstra på vakt hvis det er snakk om at det haster med å få overført penger. Politiet ønsker anmeldelser om dette, blant annet for å danne oss et bedre bilde av hvor stort omfanget er, understreker Samuelsen.

De har også delt noen gode råd fra www.nettvett.no:

- Les e-post hvor det anmodes om overføring av penger to ganger.

- Ledelsen bør informere sine økonomimedarbeidere på forhånd, hvis de vet at det kan være aktuelt med raske pengeoverføringer i tiden som kommer.

- Hvis du som økonomimedarbeider mottar e-post fra sjefen om å overføre penger, så send sjefen en SMS hvor du ber om at overføringen bekreftes.

- Dersom transaksjonen gjennomføres, ring banken med en gang for å varsle om hendelsen.

- Anmeld saken til politiet.

Artikkeltags