Gå til sidens hovedinnhold

Ser lyst på kvalfangerfremtiden

Artikkelen er over 7 år gammel

Mandag morgen la "Brandsholmbøen" til på Steine, med 22 tonn kvalkjøtt klar til levering hos Olavsen AS.

Opprinnelig publisert i Lofot-Tidende

Leif Ole Olavsen og Tom Olav Nilsen har sammen med resten av mannskapet på Brandsholmbøen befunnet seg på bankene utenfor Øst-Finnmark, mot grensen og i traktene rundt Varanger siden slutten av april, for å jakte kval: Og dét med et strålende resultat.

- Siden 23. april har vi skutt 15 dyr; 22 tonn, noe som er en utrolig god fangst på en ikke så alt for lang tur! I fjor på dette tidspunktet tok vi bare tre, så dette skal vi si oss fornøyde med. Nå blir det litt tid hjemme, før vi drar på en ny kort tur til Svalbard-traktene for 35 tonn til, sier Olavsen.

- Vågehvalen er liten og vanskelig å få øye på, så kvalfangsta er væravhengig. Så langt har vi hatt et kjempevær, med lite vind, selv om det har vært litt kaldt. Og vi har sett store mengder kval. Vi har vel kun skutt tre prosent av alt vi har sett, legger han til.

- Kunne vært bedre pris

23 båter er så langt påmeldt kvalfangst i år, og foreløpig har fem båter fra Lofoten deltatt i kvalfangsten. Prisen per kilo kvalkjøtt ligger i på 35 kroner frem til 2. juni. Fra og med 3. juni er prisen 33,50 kroner. Leif Ole Olavsen mener den er litt for lav.

- Prisen synes jeg godt kunne vært høyere. Opp mot 40 kroner kiloen. Det er et fantastisk produkt vi har fått på land, og det er blitt etterspørsel etter kvalkjøtt. Kjøttet skjæres, bearbeides, pakkes og selges her på Olavsenbruket, sier han.

Ser lyst på fremtiden

Olavsen trives med periodene som kvalfanger, og ser lyst på å fortsette med dét fremover.

- Vi har et fint og sosialt miljø her. Vi blir som en liten familie på seks mann. Næringa møter ikke like mye kontrovers som før, og det er ikke noe særlig motstand å spore. Nå, etter at vi har fått på plass merkevareforeninga, tror jeg at det er ei lys fremtid for kvalfangsten, sier han.

- Kjøttet har god kvalitet, man er nøye med parteringen og å ta vare på det man kan fra dyret. Alt ser veldig bra ut, legger han til.