(Nettavisen)

– Folk kommer seg hjem til jul, men kanskje litt senere enn planlagt, sier pressevakt Øystein Løwer i Avinor til NTB fredag ettermiddag.

Lille julaften startet med full stans i trafikken på Bodø lufthavn som følge av kraftig vind og snøvær. Men etter et par timer kom trafikken i gang igjen.

– De har brøytet som bare det. Alle maskinene har vært ute, og de prøver å få unna den trafikken som har vært forsinket. De er godt rustet til å ta imot ettermiddagsrushet, sier Løwer.

God flyt på de største flyplassene

Flyene som skulle tatt av og landet i Bodø, ble forsinket, og disse forsinkelsene har forplantet seg noe i resten av rutenettet.

– Men det har ikke hatt så stor innvirkning på de største flyplassene i sør – Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. Der går trafikken som normalt og det er fine forhold, sier pressevakten.

Folk kan sjekke sine egne avganger på nettsidene til flyselskapene og hos Avinor. Avinor har tidligere anslått at det er ventet 115.000 passasjerer på Gardermoen fredag.

Bergensbanen fikk problemer

Fredag ettermiddag ble Bergensbanen stengt på grunn av et arbeidstog som sperrer sporet. Ellers flyter togtrafikken stort sett fint inn mot julehelgen.

Pressevakt Britt-Johanne Wang i Bane Nor opplyser til NTB at det stort sett har vært lokale problemer.

– Vi har noen forsinkelser på Spikkestadbanen og strømtrøbbel på Gjøvikbanen, men utover det har juletrafikken gått bra så langt, sier hun.

Bane Nor oppfordrer folk til å sjekke togselskapenes apper for å få info om hvordan de håndterer eventuelle forsinkelser.

Dårlig vær i nord

Nord-Norge er kanskje den delen av landet som har det heftigste juleværet så langt. Trafikkoperatør Lars Nordås i Vegtrafikksentralen nord opplyser at det er mye dårlig vær i regionen.

– I Lofoten og Vesterålen er det masse snø og sterk vind. Vi ser at enkelte av broene stenges av og til på grunn av sterk vind, sier han til NTB.

Litt lenger sør, i Salten og Helgeland, er det mye nedbør men ikke så mye vind, forteller Nordås.

– Det har vært kolonnekjøring over Saltfjellet, men er åpnet igjen nå, sier han til NTB.

Trafikkoperatøren har følgende råd til folk som skal hjem til jul i rufseværet:

– Beregn litt bedre tid og ta det med ro.

Helge-tendenser i Oslo

I hovedstaden merker veitrafikksentralen at det har begynt å tette seg på utfartsårene.

– Det ser egentlig litt ut som en vanlig utfartshelg fra Oslo-området, sier trafikkoperatør Christofa Key-Nilsen til NTB.

Hun sier at det er tett trafikk på E6 fra Alnabru og nesten opp til Kløfta. Også på E18 er det tett trafikk ut av Oslo sentrum og mot Asker.

– Mange reiste nok allerede i går, så dette er nok en kombinasjon av folk som reiser hjem fra jobb og folk som reiser på grunn av julen, sier Key-Nilsen.