– Vil bevare denne unike hunderasen

BEVARE RASEN: – Jeg har stor  sans for ønsket om å bevare denne unike hunderasen. Derfor skaffet jeg meg lundehund, sier Maylen Sæther fra Aurskog Høland. Her med med Nelyams's Dex og Nelyam's Snow, og det er to søstre. Foto: Per Vikan

BEVARE RASEN: – Jeg har stor sans for ønsket om å bevare denne unike hunderasen. Derfor skaffet jeg meg lundehund, sier Maylen Sæther fra Aurskog Høland. Her med med Nelyams's Dex og Nelyam's Snow, og det er to søstre. Foto: Per Vikan

Av

Hun fikk sin første lundehund i 2013, og nå er hun med på Lundehunddagene i Mosjøen med to av sine lundehunder.

DEL

(Helgelendingen)  

Maylen Sæther er fersk i Norsk Lundehund Klubb, men har virkelig fått sansen for bevaring av denne norske hunderasen som stammer fra Værøy i Nordland.

– Jeg så at de trengte folk, og da skaffet jeg meg en lundehund. Jeg er et hundemenneske og dyremenneske og jeg har både høns og påfugler, pluss flere hunder hjemme i Aurskog Høland, sier hun og legger til at hun egentlig er fra Helgeland og har brukt denne anledningen til å treffe familie.

Lundehunddager

I helga er det Lundehunddager i Mosjøen, og de første kom for flere dager siden.

Lokal arrangør er Karen Elise Dahlmo, og sammen med entusiaster i Mosjøen har hun lagt til rette for dette landstreffet.

– Vi har ingen lokal klubb, men det er seks eiere i Vefsn og Grane. Det er flott å få besøk av så mange, og til sammen er det 120 lundehunder i byen nå, sier hun.

 Lokal arrangør Karen Elise Dahlmo hadde en tgravel dag inne på Køto på Kippermoen.

Lokal arrangør Karen Elise Dahlmo hadde en tgravel dag inne på Køto på Kippermoen.

Det var hundeaktiviteter fredag formiddag, og tur til sentrum og Marsøra med hundene.

– Fredag kveld var det årsmøte i klubben, og lørdag spesialutstilling. Lørdag kveld skal vi ha festmiddag på Frøken Skjold, sier Kari Elise

Søndag er det medlemsmøte med presentasjon av krysningsprosjektet som drives av Norsk Lundehund Klubb.

700 lundehunder

Leder i Norsk Lundehund Klubb Merete Evenseth fra Tromsø forteller at de har landstreff hvert år, men at det hvert fjerde år legges til Værøy i Lofoten.

– Det er første gang vi er i Mosjøen, og her har de virkelig jobbet godt og fått til et flott treff. Vi som er med denne klubben er som en stor familie, og ved siste telling var det 700 lundehunder i landet, sier Merete.

Hun forteller at det er lundehunder i de nordiske landene, i Beneluxlandene og USA, Frankrike, Sveits og Tyskland. Selv har hun hentet en av sine hunder i Tyskland. Det er omtrent 1500 lundehunder totalt.

– Rasen har vært utrydningstruet i mange år, og det er den fremdeles. Målet på graden av dette er fødselstallene, og i 2018 ble det født 70 valper. 100 valper per år over en periode på flere år betyr at vi kommer ut av den situasjonen. Og det jobbes det med, sier hun.

Gammel norsk hunderase

Norsk lundehund er en eldgammel hunderase som ble brukt til jakt på sjøfugl over store deler av kysten. Ingen vet sikkert hvor gammel den er, men det finnes beskrivelser av lundefangst med hund som er over 400 år gamle. Hunden jaktet ved å gå inn til reirene i trange bergganger, og steinurer, og hente ut levende fugleunger. Kjøttet på lundefuglene ble brukt til menneskeføde, mens fjær og dun ble brukt til sengetøy eller eksportert sørover.

– Vi som har lundehunder i dag får selvsagt ikke brukt dem i deres opprinnelige miljø, men det finnes faktisk andre oppgaver som blant annet vi i Tromsø er med på. For sjette året på rad har vi samlet egg på flyplassen i Tromsø for å begrense fuglekolonien rundt Langnes lufthavn. Hundene samlet 500 egg det første året og i år er vi nede i 140. De har gjort en kjempeinnsats som Avinor er glad for, sier lederen i klubben.

Krysningsprosjekt

En av veteranene Norsk Lundehund Klubb er også tilstede i Mosjøen. Christen Lang fra Bergen kan fortelle litt av historien om lundhunden, og om et spennende krysningsprosjekt. Han sitter i avlsrådet og sunnhetsutvalget.

– Det er en kjent sak at den bestanden vi har i dag opprinnelig kommer fra seks individer. Opp gjennom årene har det vært kritisk med hensyn til utryddelse, og det er takket være entusiaster som Eleanor Christie at vi har en levedyktig bestand. Det er ikke unaturlig at har hatt sykdomsproblemer med lundehunden, og mage- og tarmproblmer er vanlig, sier han og forteller videre om utvikling av en populasjon gjennom et krysningsprosjekt.

Veteran i arbeidet med lundehund Christen Lang fra Bergen sammen med Cecilia Obitz fra Vaxholm nord for Stockholm. De viser fram tredje generasjon i et krysningsprosjekt som har som mål å bygge opp en populasjon med sterke og sunne lundehunder.

Veteran i arbeidet med lundehund Christen Lang fra Bergen sammen med Cecilia Obitz fra Vaxholm nord for Stockholm. De viser fram tredje generasjon i et krysningsprosjekt som har som mål å bygge opp en populasjon med sterke og sunne lundehunder.

– Vi krysser inn buhund, Nordbottenspets og islandsk fårehund med lundehundhanner. Jeg må med en gang si at dette prosjektet holdes utenfor den vanlige avlen, slik at vi ikke berører den stammen vi har. Målet er likevel å se om vi klarer å få en populasjon som for eksempel ikke har de samme mage- og tarmproblemene. Nå er vi inne i tredje generasjon i dette prosjektet, og det er svært lovende. Her i dag har vi blant annet en svensk hund som er tredje generasjon, og det er ikke mulig å se forskjell på den og de andre, sier han.

Søndag skal Christen Lang informere om dette prosjektet på et medlemsmøte.

Artikkeltags