Da hun flyttet fra samboeren bygde Heidi (49) sitt eget minihus: – Nå er det ikke mulig å få trykket inn mer her

Artikkelen er over 1 år gammel

Tett på skogen i Ringebu bor Heidi Tofthagen i et tømmerhus hus på 60 kvadratmeter. 49-åringen har en forkjærlighet for ting som ikke ser helt nye ut. Derfor sitter hun mye på Finn og Facebook og leter etter gamle skatter.

DEL

(Gudbrandsdølen Dagningen) Sveip til høyre i toppbildet for å se flere bilder fra boligen.

På Flaten i Ringebu bor Heidi Tofthagen (49) i et lite tømmerhus fra 2012 sammen med hunden Mia. Tidligere bodde hun i det mindre originale bolighuset like nedenfor med sin tidligere samboer. Da de ble enige om å gå fra hverandre, var de fortsatt gode venner.

Derfor hadde hun ikke behov for å flytte langt vekk, og la datteren flytte fram og tilbake. Med god hjelp fra sin tidligere samboer, fikk hun bygget et ekstra hus på tomta til det tidligere småbruket. På den måten fikk Heidi oppfylt sitt ønske om å bo i et laftet tømmerhus, samtidig som datteren slapp å flytte.

– Jeg hadde lyst til å bygge et tømmerhus fordi jeg føler det er sunnere. Nå trives jeg veldig godt her. Det er liksom mitt sted. Min oase.

Saken fortsetter under bildene.

Heidi Tofthagen trives godt i tømmerhuset, der hun bor sammen med hunden Mia.

Heidi Tofthagen trives godt i tømmerhuset, der hun bor sammen med hunden Mia. Foto:

Interiør fra stua.

Interiør fra stua. Foto:

Forut for sin tid

Det 60 kvadratmeter store huset rommer en åpen stue- og kjøkkenløsning med hems, bad, toalett og ett soverom. Midt i stua er det fire meter under taket. Heidi forteller at hun stort sett holder boligen varm med vedfyring. Huset er bygget lokalt, av Sjoa laft og restaurering, og består utelukkende av norsk tømmer.

Størrelsen på huset ble i utgangspunktet begrenset av det økonomiske. Huset skulle være et billig alternativ etter at paret gikk fra hverandre.

– Jeg ville sikkert bygd større hvis jeg hadde hatt råd, men nå som jeg har bodd her i sju år, er jeg veldig fornøyd.

I ettertid har imidlertid små hus blitt en trend.

– Nå har det blitt veldig trendy med minihus, så jeg var litt forut for min tid. Man trenger egentlig ikke mer enn 60 kvadratmeter, så det er godt man har dårlig råd, ler hun.

Saken fortsetter under bildene.

– Man trenger egentlig ikke mer enn 60 kvadratmeter, sier Heidi Tofthagen.

– Man trenger egentlig ikke mer enn 60 kvadratmeter, sier Heidi Tofthagen. Foto:

Interiør fra stua.

Interiør fra stua. Foto:

På fritiden har Heidi stor interesse for planter, strikking og håndarbeid. Om sommeren omgis det idylliske tømmerhuset av en frodig hage.

På fritiden har Heidi stor interesse for planter, strikking og håndarbeid. Om sommeren omgis det idylliske tømmerhuset av en frodig hage. Foto:

Inviterer til julemiddag

Etter å ha fått påvist leddgikt, har Tofthagen behov for å ha alt tilrettelagt på en flate. Da passer minihuset perfekt.

– Det er viktig for meg å ha det litt lettstelt.

Til daglig jobber hun litt på ungdomshuset i Ringebu. På fritiden har hun stor interesse for planter, strikking og håndarbeid. Om sommeren omgis det idylliske tømmerhuset av en frodig hage. Til og med på taket er det grønt.

– Jeg håper jeg fortsatt har gress på sørsida av taket, for det var veldig tørt i sommer. Gresset på taket klippes ikke hvert år, men en gang iblant. Da sender jeg dattera og svigersønnen opp på taket med kantklipper.

Selv om huset ikke er blant de største, er det alltid fullt hus på julekvelden.

– Det er veldig ålreit å ha besøk her. På julekvelden er vi seks personer her.

Saken fortsetter under bildene.

Kjøkkenet er bygget av materialer fra et gammelt uthus.

Kjøkkenet er bygget av materialer fra et gammelt uthus. Foto:

Badet i det 60 kvadratmeter store tømmerhuset.

Badet i det 60 kvadratmeter store tømmerhuset. Foto:

Familien preger hjemmet

Det er ikke bare når Heidi får besøk familien hennes setter et tydelig preg på hjemmet.

På en vegg i stua henger det bilder av hennes mor, bestemor og flere tanter. På en annen vegg henger bilder av døtrene.

– Det er mange sterke damer i slekta.

Mennene i slekta er først og fremst representert gjennom ting som er arvet. Heidis bestefar har laget en stol og dokkestol, mens broren hans har laget kjøkkenbordet.

– Det er egentlig for stort til å ha her inne, men jeg må jo ha det når jeg har arvet det.

Langs en av veggene har hun plassert en gammel dør fra stabburet utenfor. Det ble bygget i 1845.

– Jeg synes den er så fin.

Saken fortsetter under bildene.

– Jeg hadde lyst til å bygge et tømmerhus fordi jeg føler det er sunnere. Nå trives jeg veldig godt her. Det er liksom mitt sted. Min oase, sier Heidi Tofthagen om tømmerhuset sitt i Ringebu.

– Jeg hadde lyst til å bygge et tømmerhus fordi jeg føler det er sunnere. Nå trives jeg veldig godt her. Det er liksom mitt sted. Min oase, sier Heidi Tofthagen om tømmerhuset sitt i Ringebu. Foto:

Familien har hedersplass på veggen hjemme hos Heidi Tofthagen.

Familien har hedersplass på veggen hjemme hos Heidi Tofthagen. Foto:

– Jeg sitter mye på Finn og Facebook og leter etter skatter. Men samtidig er det begrenset med plass. Nå tror jeg kanskje målet og grensa for nye ting er nådd.

– Jeg sitter mye på Finn og Facebook og leter etter skatter. Men samtidig er det begrenset med plass. Nå tror jeg kanskje målet og grensa for nye ting er nådd. Foto:

Leter etter gamle skatter

En del av tingene i huset, har hun skaffet selv. En stund tilbake dro hun i ens ærend til Larkollen i Østfold for å kjøpe et gammelt skap fra 1831. Kjøkkenet er bygget av et gammelt uthus.

– Jeg føler meg litt som en skraphandler til tider, men jeg liker ikke at ting skal se så nytt ut. Jeg synes det er hyggelig å omgi meg med ting som har en historie. Det er nesten bare hvitevarene og senga som er kjøpt nye. Ellers er det meste arvet eller gjenbruk.

Se bildene fra huset:

Det gjelder til og med kjøkkenet, som er bygget av et gammelt uthus. Garasjen fra 2015 består også av gjenbrukte materialer. Vedskjulet er et gammelt hønsehus.

– Jeg sitter mye på Finn og Facebook og leter etter skatter. Men samtidig er det begrenset med plass. Nå tror jeg kanskje målet og grensa for nye ting er nådd. Jeg har ikke plass. Nå er det ikke mulig å få trykket inn mer her.

Vedskjulet er egentlig et gammelt hønsehus.

Vedskjulet er egentlig et gammelt hønsehus. Foto:

– Jeg liker ikke at ting skal se så nytt ut. Jeg synes det er hyggelig å omgi meg med ting som har en historie, sier Heidi Tofthagen.

– Jeg liker ikke at ting skal se så nytt ut. Jeg synes det er hyggelig å omgi meg med ting som har en historie, sier Heidi Tofthagen. Foto:

Garasjen fra 2015 er bygget av gjenbrukte materialer.

Garasjen fra 2015 er bygget av gjenbrukte materialer. Foto:

Tett på skogen i Ringebu bor Heidi Tofthagen i et tømmerhus hus på 60 kvadratmeter.

Tett på skogen i Ringebu bor Heidi Tofthagen i et tømmerhus hus på 60 kvadratmeter. Foto:

Artikkeltags