Frykter at flere vil dø

 Det å ferdes i bratt terreng er farlig, og krever god kunnskap, godt utstyr og at det hele tiden vurderes risiko, sier skredekspert Kjetil Brattlien. Bildet er fra en topptur ved Skogshorn i Hemsedal. (Foto: Terje Valen Høihjelle, ANB)

Det å ferdes i bratt terreng er farlig, og krever god kunnskap, godt utstyr og at det hele tiden vurderes risiko, sier skredekspert Kjetil Brattlien. Bildet er fra en topptur ved Skogshorn i Hemsedal. (Foto: Terje Valen Høihjelle, ANB) Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Skredekspert frykter at flere liv vil gå tapt i snøskred i vinter.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Opprinnelig publisert i Lofot-Tidende

– Brattere friluftsliv fører til flere ulykker, sier Kjetil Brattlien ved Norges Geotekniske institutt (NGI).

Frikjøring i snø nedover uberørte fjellsider og toppturer til høye tinder er en økende trend, og gjør at stadig flere nordmenn drister seg til å oppsøke bratt terreng.

Men den nye folkesporten er langt fra ufarlig. Over 20 personer har mistet livet i snøskred de to siste vintrene. Senest i helga gikk det flere skred, og to mennesker mistet livet i et snøskred i Troms.

– Jeg frykter at flere liv vil gå tapt som følge av snøskred denne vinteren. Det å ferdes i bratt terreng er farlig, og krever god kunnskap, godt utstyr og at det hele tiden vurderes risiko, sier Kjetil Brattlien til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Toppturer krever kunnskap

Brattlien er skredekspert ved NGI og forfatter av «Den lille snøskredboka». Han er selv en ivrig friluftsmann og skikjører.

– Jeg vil ikke advare folk mot frikjøring og toppturer, men folk må innse at det krever mye kunnskap. Jeg tror mange utsetter seg for større farer enn det de selv er klar over, sier Brattlien.

Brattlien mener grunnen til at det har blitt flere skredulykker de siste vintrene, er en ny trend med tidvis farlig sjansespill i fjellheimen.

– Friluftslivet har endret seg. Tidligere gikk folk på ski i fjellet om vinteren og på toppturer på våren når snøen hadde stabilisert seg. Nå kjører folk bratt på ski hele vinteren. Skredfaren er mye større om vinteren sammenliknet med våren, og det krever at folk kan mye om snøskred, sier han.

Her er faresignalene

Det meldes om skredfare i hele landet. Ifølge NGI er faren størst i vestlige fjelltrakter i Sør-Norge og i fjellområdene langs vestkysten av Nordland og i Lofoten/Vesterålen.

Men hvordan får du øye på faresignalene i fjellet? En eller flere faktorer kan utløse skred. Får du øye på ferske skred, sprekker i snøen og hører drønning i snødekket, er det tegn på skredfare.

– Har det vært «skredvær», det vil si mye nedbør, sterk vind og temperaturstigning, bør du holde deg unna, og vente i minst to dager før du oppsøker bratte områder, råder Brattlien.

Skredeksperten ønsker derimot ikke at skredfaren skal skremme folk vekk fra friluftslivet i vinterferien. Men har ber folk være varsomme og kommer med følgende oppfordring:

– Ikke kjør bratt, det vil si brattere enn 30 grader. Kjør pent på ski. Fokuser på estetikk framfor bratthet. (ANB)

Artikkeltags