Feirer ett år

Yogainstruktør Mona Sveum holder åpent hus på Lofoten Yogastudio i Stamsund lørdag.

Yogainstruktør Mona Sveum holder åpent hus på Lofoten Yogastudio i Stamsund lørdag. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Lofotens aller første yogastudio har ettårsjubileum lørdag, og med åpent hus og flere gratis timer på programmet kan flere få et innblikk i yoga som gjennom året har inspirert flere lofotinger.

DEL

Opprinnelig publisert i Lofot-Tidende

- Yoga er så mye. Det er en fysisk treningsform, men for meg så er det så mye mer. Man trener med hele kroppen når man gjør yoga. Man trener muskulært, jobber med pust og åpner hele systemet i kroppen. Med denne treningsformen deler man filosofiske tanker rundt liver, hvordan vi mennesker lever og tenker på, sier yogainstruør Mona Sveum som driver Lofoten Yogastudio.

Stor interesse

Det var i januar i fjor at studioet åpnet som det aller første i Lofoten. Virksomheten er støttet av næringsfondet i Vestvågøy kommune. De holder til i Lofoten Trålerrederis tidligere kontorbygg, bak Teater NOR på kaia i Stamsund.

For å ta et tilbakeblikk i året som har vært kan Mona fortelle at det har vært et spennende år. Både for henne og for deltagerne.

-Det har vært et kjempepositvt år. Erfaringsmessig har det vært nytt å drive foretak, organisere kurs, undervise i yoga og følge med på utviklingen til deltagerne, og hvordan yogaen har påvirket dem, sier Sveum.

Folk har strømmet til studioet fra både Vestvågøy, fra resten av Lofoten og fra Vesterålen.

-Selv har jeg også reist litt og instruert i yoga både i Sørvågen, Kabelvåg, Ballstad, Gravdal og Sortland. Yoga er for mange en ny ting, og jeg synes det er veldig tøft gjort at så mange har prøvd seg på dette. Så klart er ikke yoga for alle, men mange sier de liker det og synes det passer dem. Det har vært fantastisk å gi noe til andre som betyr noe for dem.

Flere typer yoga

Til lørdag holdes studioet åpent for de som ønsker å få et innblikk i treningsformen.

- Da er det mulig å få prøvd ut yoga på gratis timer, se seg rundt, få massasje i massasjestolen. Det vil også bli servert kaker, te og kaffe, sier Sveum.

Spesielt for dagen er at den amerikanske instruktøren Holly Gruendyke skal instruere i Tai Chi Ch'uan og Chi Gong.

-Tai Chi er noe mange har hørt om. Denne treningen byr på roligere bevegelser hvor man skal tenke energistrømmer i kroppen. Gruendyke skal først holde en liten presentasjon og sette i gang kurset etter det. I tillegg skal hun også presentere Chi Gong som en type yoga som gir en god balanse mellom bevegelser og pust, og god energiflyt i kroppen.

I tillegg vil det også være en tilnærmet ordinær yogatime på programmet.

-Som en time for eldre eller andre som må ta ekstra hensyn til kroppen sin i forhold til bevegelsesproblemer, byr vi på en roligere time hvor man enten holder seg fast til en stol eller sitter på stolen. Her vil det bli flere langsommere bevegelser. Man skal kjenne på hvordan kroppen fungerer.

I tillegg vil det også være en time for de som sliter med stiv nakke og skuldre, og hvor det vil være fysiske øvelser som løsner opp disse delene.

-Konsentrasjon, tilstedeværelse og pust er det mest essensielle med yoga.

Hvordan blir fremtiden for yogastudioet?

-For det nye året setter jeg i gang med en ganske ambisiøs timeplan hvor jeg har lagt til litt nye ting som folk har etterspurt. Noe for enhver smak. Jeg ønsker å trekke flest mulig mennesker i alle aldre til yogaen. Selv har jeg mye igjen å lære som instruktør, og jeg lærer noe nytt selv hele tiden, sier Sveum som gleder seg til å ta fatt på et nytt år.

Artikkeltags