Opprinnelig publisert i Lofot-Tidende

I fjor vinter lanserte Lofotprodukt sitt utdanningsstipend hvor én Lofot-ungdom får økonomisk og faglig støtte fra fiskerimatprodusenten de neste tre årene. Da var det det Elise som ville bli fisker som ble tildelt stipendet på inntil 30.000 kroner.

I år var det syttenåringen fra Nord-Borge som går VG2 fangst og fisk som ble valgt ut, blant ni andre solide søkere.

- Jeg må si jeg ble smigret over å motta stipendet. Jeg har lyst til å bli fisker i første omgang, deretter styrmann og så kanskje skipper. Å eie min egen båt er en stor drøm jeg har, sier den målbevisste syttenåringen og forteller at han i en tidlig alder startet med sløyearbeid på kaia.

- Jeg er født inn i denne bransjen.

Målet hans er å ta kystskippersertifikatet klasse D5 innen endt studie, i tillegg til at han håper på lærlingplass.

- Dette er andre året jeg søker på stipendet da denne er veldig aktuell for meg. Den har mange fine fordeler, blant annet at den bidrar til at man får kontakter i næringen. Den står også for rekruttering, og jeg synes fadderordningen hvor man kan snakke med en fra Lofotprodukt underveis i utdanningen, er veldig fin, sier han.

Økonomisjef Jim Hammer legger til at Tobias hadde en veldig god søknad hvor han redegjør for videre planer innen næringen. I tillegg til gode referanser fra tidligere arbeidsgivere.

- Han er en god ambassadør for sjømatnæringen, ressursterk og målbevisst, sier han.

Les også: Lanserer egen stipendordning

Prosjektleder Kristel Pedersen mener elever som Tobias er uvurderlig for næringen.

- Flere unge folk nå til dags sitter inne med god grunnkunnskap om fiskeri som de har fått inn fra tidlig alder ved blant annet å skjære torsketunger på kaia. Dette kan de ta med og bidra med inn i fiskeri- og sjømatnæringen senere. Uansett om de skal jobbe innen økonomi eller andre sektorer i bransjen, sier Pedersen.

- Ved å bli kjent med Lofotprodukt kan Tobias se hvordan vi tar imot råstoff, og hvordan det behandles, og generelt få god innsikt i kvalitet på fisken. I tillegg til mye annet, legger hun til.

- Stipendet har helt klart påvirket meg til å bli mer bevisst med mine egne mål for fremtiden, sier stipendvinneren.

Stipendet består av følgende:

  • Besøk ved Lofotprodukts fabrikk på Storeidøya, med fokus på hvilke ulike utdanninger og stillinger ansatte i bedriften har.
  • Tilbud om en samtalepartner (fadder) hos Lofotprodukt som kan kontaktes underveis i utdanningen for samtaler om yrkesvalg.
  • Mulighet for sommerjobb hos Lofotprodukt i løpet av studiet.
  • 10.000 kroner per bestått år med videregående utdanning etter at søknaden er innvilget.